Ентропия (ISBN: 9786191660216)

Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиБългарска литература, Роман
Езикбългарски
Брой страници200
Тегло231

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Романът на Георги Гроздев - „Ентропия, е продължение на романите „Плячка и „Непотребния. Той е книга за вярата и срама. Главната героиня Нестинарката Ния търси спасение там, където другите намират гибел. Тя стъпва в Огъня, за да донесе вести от Бъдното, които никой преди това не узна. Спасението на хората не е в ентропията, която непрекъснато расте и се стреми винаги да побеждава.

Георги Гроздев е интересно явление в българския и балкански литературен пейзаж. Известен и превеждан във всички балкански страни. Той се появява след промените от 1990 г и неговата белетристика е представителна за онази нова българска проза, която е алтернативна на всеобщия комерсиален наплив от автори бързописци.

Романът „Плячка, преведен на единайсет езика, разказва историята на един ловец по професия по прякор Хънтъра, който търси спасение в ловен резерват от издевателствата на социума сред дивите животни и природата. Оказва се напразно, резерватът също е отражение на масовата агресия и разпад в обществото. „Плячка назовава и изобразява цяла една епоха в източните общества и е приеман като книга писана не за България, а сякаш за всяка страна, в която е превеждан. Толкова общи за Източна Европа теми има в романа. Книгата получава високи оценки от авторитетни критици от България и чужбина.

Романът „Непотребния, преведен на немски, продължава темите на „Плячка, но основният персонаж е образът на духовния човек, който се оказва не само плячка в новите постсоциалистически времена, но и абсолютно непотребен. Боян Непотребния, чийто син е убит от злите сили, свързани с непреодоляното минало, се превръща във Вълк. С това той напомня превъплащението на първия български поет от преди хиляда години на име Боян Магьосника. Новият материален шовинизъм обезмисля всеки порив за истина, справедливост и красота.

Романът изразява страховете на българското и на източните общества в началото на ХХI век от бъдеще без идеали и без любов. Книгата предизвиква оживено обсъждане от авторитетни професори по литература от България и чужбина. Снабдена е с предговор на авторитетен наблюдател от известен австрийски вестник.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^