Естетика: речник на авангардните термини (2014)

Естетика: речник на авангардните термини (2014)

от 17,10 лв 6 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиБългарска литература, Философия
Езикбългарски
Брой страници272

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Тегло 0.600 кг

В речника са включени неоспоримо актуални днес термини, като някои от тях са дискусионни, а други са продукт на неоавангарда.
Традиционната философска естетика е умозрителна и спекулативна. Модерната естетика предпочита да слезе от теоретичните висоти, за да бъде в пряк контакт с художествените процеси. Това я сродява с изкуствознанието, поради което тя заимства някои изкуствоведски термини.
Културологичният подход не може да не се отрази на характеристиката на термините. Що се отнася до неоавангарда, да не забравяме: неговата стихия е изобразителното изкуство - там той извършва най-екстремните си ходове, които поставят основите на една нова естетика: естетиката на авангарда.
В този речник на авангардните термини няма да намерите традиционни понятия като \"прекрасно\", \"трагично\", \"комично\", \"естетически вкус\", \"естетически идеал\", \"естетическа ценност\", \"калокагатия\", \"мяра\", \"хармония\" и други. Дадено е предимство на актуални, дискусионни, малко употребими или пренебрегвани термини. Техният подбор е в зависимост от значимостта им и от новаторските моменти, влагани в традиционни, но вече актуализирани понятия.
Естетиката на авангарда навлиза със своя терминология, но тя не може да бъде представена изчерпателно тук. Включени са също термини, отнасящи се до някои неконвенционални форми (\"ready made\", \"инсталация\", \"пърформанс\") или слабо познатите у нас (\"environment\" - \"пространство\", \"деколаж\", \"пакетаж\", \"пърформативна инсталация\"). Това се налага по силата на факта, че като обособяващ се клон от общата естетика, тази на авангарда вече оперира със собствена терминология.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^