Етнокултурни паралели (ISBN: 9789543781331)

Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиЕтнография, фолклор
Езикбългарски
Брой страници514
Тегло778

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Тази книга представя първото етноложко съпоставително изследване на Балкано-Кавказкото пространство и Поволжието. То извежда сродни духовни и материални равнища в традиционното наследство на народи, които градят общо културно-историческо минало през Ранното средновековие [българи, чуваши, татари, балкари, карачаи, осетини-алани и др. ).

Аналитичните методи на етнологията, подкрепени с писмени и археологически извори, разкриват един недвусмислен субстрат от индо-ирански и индоевропейски тип религиозност, съхранен във вярата на различни общности чрез различни персонификации и локални обредни прояви. Това и редица други обстоятелства предизвикват критичен анализ на концепциите за старата българска история и вяра-обредност и пораждат необходимостта от тях-ното преразглеждане на базата на интердисциплинарен подход, включващ познания върху традиционната култура.

Многоплановото изложение може да послужи на историци, етнографи, етнолози, етно-музиколози, езиковеди, изкуствоведи.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^