Етносоциология на града (2012)

Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиЕтнография, фолклор
Езикбългарски
Брой страници234
Тегло311

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Гл. ас. д-р Меглена Златкова работи в Катедра "Етнология" на ПУ "Паисий Хилендарски". Завършва специалност Етнология и защитава дисертация по социология. Специализира във Франция, Румъния и Унгария в областта на градските изследвания, културното наследство, визуалната антропология. Участва в множество национални и международни изследователски проекти. Води курсове по Градски изследвания, Етносоциология, Визуална антропология, Методология на проекти и Летни студентски теренни практики.
Градът е мястото на гражданите и чужденците, физическо, социално и културно пространство, локус, място от глобалната мрежа, сакрален център, йерархия. Но градът е и взаимодействието между неговите обитатели, групи и общности, техните всекидневни траектории, истории и биографии - на кварталите, на местата, на хората.
Текстът представя акценти от живота на Пловдив на границата на две столетия и на един негов жилищен район - "Тракия" - като градски палимпсест. Предложена е интерпретация на български град в преход, като се проследяват форми на хетерономизиране на градските пространства, трансформации на местата, договаряне на границите между публично и частно, конструиране на памет и изява на идентичности.
Изследването поставя и множество теоретични и методологически въпроси за една възможна градска етносоциология, чиито отговори ще продължават да бъдат търсени в следващи "случвания" на града.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^