Европа и ислямът (2015)

Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиИстория, Енциклопедия, Политика
Езикбългарски
Брой страници400

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Задачата на тази книга е да проследи накратко пътя, който е изминала Европа, влизайки в контакт с исляма: да изясни причините, поради които това се е случило, да очертае историческия процес, в хода на който са се развивали тези отношения, да покаже многообразието от аспекти, концепции и форми на предубедено отношение, а понякога и на дезинформация, т. е. всичко онова, което е обусловило виждането на европейците за исляма.
В изследването си „Европа и ислямът (с подзаглавие „Историята на едно недоразумение) Франко Кардини задълбочено проследява контактите между исляма и Стария континент, продължаващи вече хиляда и петстотин години. Авторът разглежда как тези контакти са – или не са – се развивали през годините, и най-вече: как са се появили. Отделено е специално място на предразсъдъците, грешните представи или просто недоразуменията, които са възниквали в хода на тези отношения през вековете. Неслучайно акцентът е върху страните от Средиземноморието, в които се изповядва ислямът: европейците най-бързо установяват и поддържат контакти именно с тях. И друг съществен акцент на Кардини: ислямът, както и християнството, далеч не е еднороден; и в двете религии съществува голямо разнообразие от разновидности, обусловени от исторически специфики. Паралелно с възникването и развитието на исляма, авторът проследява и историята на Европа.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^