Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиХудожествена литература, Литература
Езикбългарски
Брой страници528

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

„Фауст\" на Гьоте, чиято Първа част („Фауст I\") излиза в окончателен вариант през 1808 г. и чиято Втора част („Фауст II\") е публикувана чак след смъртта на поета през 1832 г. , се смята за най-значителната немскоезична творба и за едно от най-забележителните произведения на световната литература. И макар в горния цитат от Гьоте да става дума за драмата на Калдерон „Неотстъпният принц\", той с не по-малко основание може да се отнесе и към неговия „Фауст\".
Гьоте се среща с образа на Доктор Фаустус още в куклените пиески през ранното си детство и нанася последните поправки в последната сцена на великата драма едва няколко седмици преди смъртта си. Между едното и другото се простират цели седемдесет и пет години. Така в гигантското вместилище на тази творба е съхранено огромно богатство от форми, създавано цял живот от автор с нечувана езикова мощ, с поетическа фантазия и с енергия за всевъзможни превъплъщения, които почти нямат равни на себе си. В многозвучното произведение говорят и пеят гласовете на младия студент в Лайпциг, на увлечения от вихъра на „Бурните устреми\" жител на Страсбург и Франкфурт, на ваймарския класик. А разнообразните поетически инструменти, които Гьоте овладява във всички етапи на възрастта си и във всички фази на своята работа, за да ги използва във „Фауст\", превръщат трагедията в представителен екстракт на цялото му творчество.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^