Филмът "Балканската война" в историята на българското кино (2011)

Филмът "Балканската война" в историята на българското кино (2011)

от 5,00 лв 2 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиЧуждоезична, Кино, филм, театър
Езикбългарски
Брой страници224
Тегло326

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Дисертационният труд "Филмът "Балканската война" в историята на българското кино" е дело на Петър Кърджилов, дългогодишен киновед, добре известен и доказал се автор не само в областта на кинознанието, но и като писател-фантаст, с много публикации в редица вестници, списания и специализирани издания. Дисертацията е оригинално авторско изследване, но и в определен смисъл новаторски и непознат в киноведската практика и традиция научен труд. Проучването е наистина първа цялостна монография, посветена само на един филм, при това осъществена изключително добросъвестно, с висока професионална компетентност, разгъната в ширина и дълбочина, обхващаща не просто филма на Александър Жеков, но и цялостната историческа обстановка, тогавашната международна ситуация, общественото време, неговите социални и политически характеристики, културните аспекти на темата, кинематографичната реалност в България, екранната и медийна съдба на филма, дори личните качества и житейски перипетии на автора на филма.
"Балканската война" е първият истински голям филм в нашето кино, създаден изцяло от български автор /защото Александър Жеков е не само оператор, той очевидно е режисьор, навярно и сценарист, а по съвременната терминология - дори и продуцент на филма/. Заснет е и завършен през 1912 - 1913 г. Преди него има само няколко документални репортажа, а първият български игрален филм "Българан е галант" на господин Васил Гендов се появява 2 години по-късно, през 1915 г.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^