Френската революция (ISBN: 9789549890785)

Описание
Ключови думиИстория

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Франсоа Фюре /1927 - 1997/ е сред най забележителните интелектуални фигури на XX век. Кариерата му е свързана преди всичко с Института за социални изследвания в Париж, където постъпва през 1960 г. и чийто директор е през 1977 - 1985 г. Фюре става известен най вече с изследванията си върху Френската революция. Оживени дискусии предизвикват също публикациите му върху фашизма и комунизма. От 1985 г. работи в Чикагският университет. Избран е за член на Френската академия и на Американската академия за наука и изкуства.
Френската революция, която Фюре пише през 60-те години заедно с Дени Рише, бележи обрат в изследванията по темата. Атакувана остро от привържениците на якобинската традиция, днес тя се е превърнала в безспорна историографска класика. Основният въпрос, който Фюре поставя, е този за множеството от политически форми проявили се през революцията: конституционна монархия, терористична диктатура, парламентарна република и накрая -демократичен цезаризъм. Тези форми са резултат от различните революции, които намират място в недрата на Голямата революция -тези на елитите, на селяните и на дребните градски маси.
Книгата изразява една, преди всичко, културологична и политическа, а не толкова икономическа и социална интерпретация на събитията. Изданието е насочено към историци, социолози, политолози, политици и към всички, които се опитват да разберат сложните проблеми на съвременния свят, защото без да познаваме смисъла на Френската революция, дълбоката същност на процесите които ни заобикалят ще остане тайна за нас.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^