Героят от Прилеп Йордан Чкатров в драматично време за ВМРО (ISBN: 9789548505598)

Героят от Прилеп Йордан Чкатров в драматично време за ВМРО (ISBN: 9789548505598)

от 15,00 лв 2 оферти
Описание
Ключови думиБиографии, Известни личности
Езикбългарски
Брой страници408
Тегло675

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Кирил Тодоров е роден в гр. София през 1943 г. , женен, с трима синове и две внучки. Работи като инженер във военната промишленост, в ДКНТП и в системата на външната търговия (ВТО „Машиноекспорт, Министерство на външната търговия, Търговска служба на НРБ в Италия, Посолство на НРБ в Мадрид). След политическите промени през 1989 г. се занимава с внос и продажба на техника от испански, италиански и турски фирми за клима-тизация, отопление и професионално ресторантьорско оборудване. От 2010 г. излиза в пенсия.

Интересите му към историята на македонското освободително движение датират от младежките му години. От 1995 г. проучва документи и публикува статии във в. ’’Македония и списанията „Македонски преглед и „Бъл-гария-Македония, свързани с дейността на Ив. Михайлов, Наум Томалевски и Йордан Чкатров. Един от спонсорите е за отпечатването в България на том III от спомените на Ив. Михайлов.

Силно впечатлен от живота и дейността на героя от Прилеп Йордан Чкатров, в продължение на повече от 15 години К. Тодоров проучва архивни материали, публикации и книги в библиотеките и архивохранилищата на България, Сърбия, Македония, САЩ и други страни. Резултат от тези изследвания е настоящата книга, която излиза в навечерието на две големи годишнини: 70 години от гибелта на видния деец на ВМРО (през 2016 г. ) и 120 години от рождението му (през 2017 г. )
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^