Глаголици и Кирилици (ISBN: 9789544631772)

Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиБългарска литература, Литература, Поезия
Езикбългарски
Брой страници246
Тегло916

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

В предговора авторът споделя „... В този труд аз си поставям за цел да разкажа за генезиса и съдбата на поетическата ми трилогия: „Глаголици, „Кирилици, и „Азбуки, сътворена на английски език и посветена на житието и битието на онези личности от Мизия, Тракия и Македония, които създадоха Българската държава...
"Тоз, който е вървял по праведна земя, той ще живее", пише поетът Христофор Тзавела в преиздадената си книга "Глаголици. Кирилици", наситена с много поезия, историческа памет за светите български места, лични съдби, със страдание и сподавен гняв за Македония, Мизия и Тракия - особено за Македония.
Христофор Тзавелла е една от най-невероятните личности на съвремието ни, някои анализатори го наричат възрожденец от по-ново време. Той е български фолклорист, поет и историк. Автор е на няколко стихосбирки. Под негова редакция са издадени "Спомените на Анастас Лозанчев, член на Главния щаб на Илинденското въстание в пределите на Битолския вилает", 2007, "Дневник на костурския войвода Лазар Киселинчев", както и биографична книга за живота на свещеноиконом Търпо Поповски - "Кръстникът на първите войводи на ВМОРО и ВМОК отец Търпо Поповски", 2003. Автор е също на книгата "Образът на Русия в българските народни песни от Мизия, Тракия и Македония", 2009 и др.
Не по-малко респектиращи са и другите му родолюбиви дела. Събрал е, изследвал и систематизирал народно творчество от Македония: 26 000 песни, 12 000 приказки, 334 000 поговорки, 60 000 клетви, 10 000 гатанки, 12 000 ругатни, 223 обноски, 1 200 благословии, 600 прокоби, 400 надгробни оплаквания, 1000 еротикони и 1800 легенди и предания.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^