Година на война 1877-1878 (2008)

Година на война 1877-1878 (2008)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиИстория, Литература, Публицистика, Военна история
Езикбългарски
Брой страници656

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Василий Иванович Немирович - Данченко /1845 - 1936/ е известен руски публицист и писател, превеждан на много европейски езици.
Книгата "Година на война -1877-1878 г. " съдържа очерци и кореспонденции, които писателят е изпращал по време на войната във вестник "Новое время" и които по-късно в преработен вид е издал в тази книга. Същественото в нея е, че са възстановени изхвърлените от военната цензура пасажи, които на места са доста скандални.
И трите тома съдържат богат документален материал, който дообогатява познанията ни за войната и ще бъде полезен както за научните работници в областта на историята, етнологията, военното дело, дипломацията, литературата, така и за по-широка аудитория. Данченко като очевидец разказва подробно за важни моменти, от войната като боевете на Шипка, обсадата на Плевен, зимния преход през Балкана, похода към Одрин, дипломатическата дейност на Русия, Турция и Западна Европа, действията на Мраморно море, сключването на примирието и др.
В неговия дневник се усеща атмосферата и настроението по време на Руско-турската освободителна война, в която наред с героизма на руските войници и офицери и българското опълчение, авторът показва съществуването и на тъмните страни на войната и не спестява факти за корупция, жестокост, злоупотреби с продоволствието, неуредици в болничното обслужване, безсмислени понякога жертви заради грешки на командването - и всичко това документирано и разказано от очевидец.
130 години този ценен извор за историята на Освободителната война оставаше непознат за българския читател.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^