Големите миграции (ISBN: 9789542705260)

Големите миграции (ISBN: 9789542705260)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиАлбуми, Фотография, География, Хоби
Езикбългарски
Брой страници304

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

На един речен бряг в Африка мигриращите антилопи гну правят отчаян опит да пресекат водата, докато крокодилите гуляят с обезумялото стадо. На Фолкландксите острови след хиляди изминати километри албатросите отново образуват двойки за ежегодния размножителен период. За безкрайно много видове миграцията представлява драматично, опасно и съдбоносно занимание... Сага, която се разгръща в живи багри и непоколебима прямота в този наръчник към телевизионната поредица с HD резолюция на канала National Geographic „Големите миграции
В един свят, където температурата и условията на сушата и в морето се променят в глобален аспект, ежегодните пътешествия на дивите видове се превръщат в истории на поразителна сила и явно желание за оцеляване. Невероятните картини – включително разтърсващи сцени, уловени от фотографи от световна класа, и емблематични за филма кадри – предлагат вълнуващ нов поглед върху мигриращите животни и удивителното им поведение, някои от които никога преди не са били наблюдавани или заснемани.
Като отзвук от темите във филма писателката К. М. Костиал разказва за вътрешните и външните сили, които правят тези пътешествия крайно необходими за оцеляването на животинските видове на планетата. Хвърляйки светлина върху една тема с нарастващо значение  днешно време, тази книга представя последните открития по отношение влиянието на загубата на местообитания, свръхексплоатацията, климатичните промени върху миграцията на животните – както и новите научни открития за дивата природа, помагащи ни да разберем един свят, който е постоянно в движение.

Въведение (откъс)
Миграцията е може би най-голямото зрелище, което природата ни устройва – история за раждане и смърт, за глад и жажда, за насилие и триумф. Представлява една решаваща съдбата драма – разказ за първични инстинкти и оцеляване. Тъй като без големите миграции – талазите от антилопи гну, които пресичат саваните, махът на милиарди крила на пеперуди монарх, издигащи се от планините на Мексико, армадата от тихоокеански моржове, които плават с ледовете през Беринговия проток – цели видове щяха да са пред изчезване.
Но какви вътрешни и външни сили карат животните да предприемат тези по-скоро рисковани, отколкото разумни пътешествия, изминавайки стотици, понякога хиляди километри? Какво им показва кога да тръгнат и какво ги води в правилната посока? Какво ги тласка да се изправят лице в лице с хищници и природни сили, които със сигурност костват живота на много от тях, особено на малките им?
На тези въпроси учените се опитват да дадат отговор от десетилетия. Те разполагат с отговори за някои от животните, но големите миграции си остават вдъхновяваща загадка по отношение навигацията и издръжливостта – мистерия, над която се размишлява и която се възхвалява на страниците на тази книга.
Светът на животните отдавна е любима тема на National Geographic и неговите списания, книги и филми, уловили отблизо уникални кадри, показващи поведението на животните. От поредицата, излъчвана по въпросния канал, идва и идеята за настоящото четиво.
 
Съдържание
КАРТА НА МИГРАЦИИТЕ ВЪВЕДЕНИЕ — Неуморната планетаГЛАВА I — Родени да бъдат в движениеНомади на сушатаПоход към моретоЧудото на марипосаСпускане в дълбинитеГЛАВА II — Нужда от поколениеСъбирането на клановетеПодвижен пирВойна и мирСезонът на оцеляванетоЖивот в полетГЛАВА III — Борба за оцеляванеВ преследване на дъждоветеБездънно мореЗа очите и носа на самия богИзчезващият домПътешественици по ледаГЛАВА IV — Пиршество или гладСкитници в океанаНа ръба на оцеляванетоСледвайки слънцетоВетровете на промянатаЕПИЛОГ — Бъдещето на миграциятаБЕЛЕЖКИ НА ПРОДУЦЕНТА – ДЕЙВИД ХАМЛИН Зов за действие За филма Библиография З а авторите
 
В книгата ще откриете историите на следните видове животни
Мравки легионериБелоглави орлиЧерновежди албатросиКанадски гъскиКаракараГибониЗ латисти медузиГолеми бели акулиСлонове от МалиЗеленоглави патициЕднодневкиПепе руди монархСеверни морски слоновеОрангутаниТих оокеански моржовеСоколи скитнициФитопланктон ГорбушаДългоноси маймуниВилороги антилопиЧервени рациЧервени летящи лисициЗлатовежди пингвиниСнежни гъскиЧервени сьомгиЮжни морски слоновеКашалотиТундр ови лебедиКитови акулиБелоухи блатни козлиАнтилопи гнуЗебри

 

 
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^