Гражданският иск в наказателния процес (ISBN: 9789542811008)

Гражданският иск в наказателния процес (ISBN: 9789542811008)

Гражданският иск в наказателния процес (ISBN: 9789542811008)

от 13,60 лв 4 оферти

Още оферти

Описание
Ключови думиПраво
Езикбългарски

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Въпросът за допускането на гражданския иск за съвместно разглеждане в наказателния процес е един от най-дискусионните в наказателнопроцесуал ната теория.
В сравнителноправен аспект въпросът е получил различни разрешения в чуждестранните законодателства и правна теория.
Значимостта на изследването се обуславя от липсата на актуално теоретично изследване по темата. Развитието на института претърпя съществени законодателни промени в периода след началото на реформата на наказателнопроцесуал ната система на Република България и приемането на новия Наказателнопроцесуал ен кодекс (НПК). Именно тези обстоятелства предпоставят необходимостта от цялостно теоретично изследване и анализ на гражданския иск в наказателния процес на фона на съвременните обществени условия.
Акцентът в изследването е поставен върху най-дискусионните в теорията и практиката въпроси — необходимостта от съществуването на този наказателнопроцесуал ен институт; обхватът на субектите, които разполагат с процесуална легитимация; началният и крайният момент за допустимост на иска; формата на иска; осигуряването на правото на защита на гражданския ищец и на гражданския ответник; обезпечаването на иска и правната сила на решението по иска.
На основата на извършения анализ са направени множество предложения de lege ferenda. Книгата може да бъде полезна на студенти, магистрати, адвокати и въобще на всички практикуващи юристи.

Павел Петров Смолички е роден през 1969 г. в гр. Бобошево, обл. Кюстендил. През 1993 з. е завършил право в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски\". От 1995 г. до момента е адвокат в Софийска адвокатска колегия, като работи по наказателни и граждански дела. През 1999 з. след спечелен конкурс започва работа като асистент в УНСС, от 2002 г. е старши асистент, а от 2006 г. до момента работи като главен асистент. Понастоящем упражнява адвокатска професия и провежда семинарните занятия по наказателнопроцесуал но и наказателноизпълните лно право в Юф на УНСС. Води лекционния курс по наказателноизпълните лно право и по основи на правото в УНСС. През 2011 г. придобива образователната и научна степен доктор по право.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^