Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиБългарска литература, Художествена литература, Литература, Роман
Езикбългарски
Брой страници272

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

„Гръцко кафе завихря в причудливо безредие разпокъсани човешки животи, национални комплекси, архетипи, огнени страсти на жилави мъже и жени и горди жестове, чиято ценност се измерва с белези от рани. Блестящ притчово — песенен роман, писан сякаш от утробата — една покъртителна изповед на Майката пред Сина, който ще продължи не само нишката на живота, но и на разказа.
***
ФАТАЛНА автомобилна катастрофа с гръцки бизнесмен, преобърнала живота на младата му съпруга — българска журналистка. Сурова истина, изплувала на повърхността. И смело навлизане в дълбините на родовата история, в които ТЯ (Катерина, Жената, Пречистващата се) търси себе си и от които изтръгва енергии за справяне с болката...
Това е само сюжетната рамка на романа „Гръцко кафе. Сплитайки автобиографично и фикционално, историческо и интимно, той дръзко разтваря пластовете на времето и се вглежда в разломите му, спотаили първични сили, стари конфликти и стереотипи.
Всъщност „Гръцко кафе е разказ за Балканите, за ГРАНИЦИТЕ на Балканите — парадоксално свързващи и разделящи. Тях историята немилостиво изпитва, завихряйки в странно безредие разпокъсани човешки животи, национални комплекси, архетипи, разтърсващи страсти на устояващи мъже и жени, горди жестове, сдобиващи се с ценност чрез белезите от раните... Но преди всичко това е разказ за границите в самите нас, за границите в съзнанието, които и днес упорито укрепват собствените си територии и чието преодоляване винаги е свързано с травмата — на миналото и на паметта.
„Гръцко кафе е блестящо написан роман. Фрагментиран, с деконструирана хронология, той е паноптикум от „малки и „големи истории, виртуозно споени от множество гласове, които свободно преминават през времето и пространството и дават сила на настоящето. Той е притчово — песенен, писан е сякаш от утробата — една съкровена изповед на Майката пред Сина, който ще продължи не само нишката на живота, но и на разказа.
Но най-вече „Гръцко кафе е модерен роман, който без страхове оголва уязвими места и приканва не само към размисъл, но и към разговор — за нашата обреченост да сме СВЪРЗАНИ.
***
Катерина Хапсали завършва икономика и испански език в САЩ, след което се връща в България. От 2000 г. се изявява предимно като журналист, макар че предпочита по-широкото определение „човек на думите. „Гръцко кафе е първият й роман, но българската публика вече предвкусва удоволствието от срещата си с него.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^