Хартиен модел: Храмът "Св. Висарион Смоленски (ISBN: 9789546721211)

Хартиен модел: Храмът "Св. Висарион Смоленски (ISBN: 9789546721211)

от 7,20 лв 2 оферти
Описание
В съвременното ни столетие Катедралният храм "Св. Висарион Смоленски" в Смолян се явява истинско ново духовно средище на българщината и Христовата вяра в Родопите, модерно и пищно съграден, но по всички православни канони.
Храмът е втори по големина в България след храм "Св. Александър Невски" в столицата София. Осветен и открит е на 2 юли 2006 г. от тогавашния Пловдивски митрополит Арсений. Съграждането на храма става благодарение основно на ктиторското семейство Тодор и Здравка Баткови и на хора-дарители от Родопите, страната и чужбина.
Покровителят на храма е последният епископ на Смолян и Родопите светия свещеномъченик Висарион, станал жертва в името на Христа през 1670 г. по време на първото насилствено помохамеданчване на Родопите. Той не се предал на исляма и станал смел и светъл пример за родопското население. През 1987 г. Българската православна църква го канонизира за светец. Негов следовник и духовен водач сега на Родопите е най-младият епископ в България Негово Преосвещенство Константийският епископ Антоний.
Катедралният храм "Св. Висарион Смоленски" е уникален в архитектурно отношение. Негови автори са смолянските архитекти Антон Тодоров и Николай Бечев. Инженер-конструктор е Ангел Бедров. Главният иконостас е изработен от Кънчо Цанев, а иконите са изрисувани от група иконописци под ръководството на Елена Дечева и Дечко Дечев. Храмът включва вътрешен параклис "Св. Теодор Тирон", крипта, библиотека, неделно училище, църковен магазин и прицърковна къща.
11 камбани, от които най-голямата тежи 2 тона, огласят сутрин и вечер всеки ден града. Възвестяват Божията слава и дават сила и мир за добруване между хората и надежда за по-добър и по-праведен живот.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^