Хегемония или оцеляване (ISBN: 9789545855221)

Хегемония или оцеляване (ISBN: 9789545855221)

Хегемония или оцеляване (ISBN: 9789545855221)

от 8,09 лв 2 оферти
Описание
Ключови думиПолитика, Социология
Брой страници318

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Анотация
Неопровержим анализ на американския стремеж за тотално надмощие и произтичащите от него катастрофални последици от най-изтъкнатия мислител и активист в света.
В продължение на повече от половин столетие Съединените щати следват \"грандиозна имперска стратегия\", чиято цел е подчиняването на целия свят. Американските лидери неизменно демонстрират категорична решимост да осъществят мечтата си за превъзходство, като стигат до ръба на унищожението. Пословичен е случаят с кубинската ракетна криза. Понастоящем администрацията на Буш задълбочава този процес, довеждайки до краен предел имперския контрол, до избора между прерогативите на властта и прерогативите на съхраняването на живота на Земята. В книгата \"Хегемония или оцеляване\" Ноам Чомски проследява причините, довели ни до това състояние на нещата, рисковете, които ни заплашват, и основанията на нашите лидери да заложат на карта бъдещето на човешкия вид.
С поразяваща логика - негова запазена марка - Чомски прави дисекция на американския стремеж за глобално превъзходство, проследявайки неотклонно водената агресивна политика от страна на американските правителства, насочена към постигане на \"абсолютно господство\" на всяка цена. Той доказва по необорим начин, че най-новите демонстрации на политиката на глобална хегемония - от унилатерализма* до подкопаването на международните споразумения срещу държавния тероризъм и милитаризацията на космоса - са елементи от една обща кампания за налагане на пълно господство, което в последна сметка заплашва нашето оцеляване. В съвременната епоха, твърди той, имперските амбиции водят единствено до всеобща гибел.
 
* Унилатерализъм - тенденция от страна на дадено правителство да провежда външна политика едностранно, без да се съобразява с интересите на други държави, вкл. и на съюзниците си. - Б. пр.
 
Достъпна, убедителна и подкрепена с богата документация, книгата \"Хегемония или оцеляване\" е най-безспорното и всеобхватно в посланията си произведение на Чомски от последните години, израз на категоричната позиция на един от най-влиятелните съвременни политически мислители, която неминуемо ще разпали широка дискусия.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^