Християнско изкуство в националния археологически музей - София. Каталог (2012)

Християнско изкуство в националния археологически музей - София. Каталог (2012)

от 28,00 лв 2 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиЕнциклопедия
Езикбългарски
Брой страници580

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Преди повече от 60 години най-старата и значителна българска музейна институция - Софийският Народен узей, е трансформиран в Археологически музей към БАН, който наследява както неговата сграда, така и фондовете му. Новият музей има различен профил и задачи и постепенно прехвърля редица експонати на други музейни институции. Но все още в него се пазят, почти забравени, повечето никога не излизали от депо, около хиляда произведения на църковното изкуство, събирани от Народния музей по идея и с усилията на големите български учени А. Протич, Кр. Миятев, Б. Филов, Ас. Василев, Н. Мавродинов.
Обхванатият в каталога материал съдържа произведения, създавани за православната църква и за християнския дом. Включени са и стенописите, свалени от стените на две гробници от Софийския некропол.
Каталожният материал е организиран в раздели според спецификата му, като във всеки раздел е спазен, доколкото е възможно, хронологичен принцип. За всеки предмет са посочени всички данни, с които се разполага. Главен източник са старите инвентарни книги на Народния музей и по-късните описи, чиито данни са проверени. Големият брой на обхванатите в каталога произведения прави невъзможно репродуцирането на всяко от тях. За илюстриране са подбрани предимно непубликувани произведения в добро състояние и с висока художествена и научна стойност, които дават представа за цялото разнообразие на колекцията.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^