Хрониката на цар Давид (2008)

Хрониката на цар Давид (2008)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиИстория, Роман
Езикбългарски
Брой страници280

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Минават столетия, времето си тече, рушат се царства и храмове, а историята обрасва с красиви легенди. Оказва се лесно не само да подправиш историята, но и да я пренапишеш по поръчка – заповед.
Хрониката на цар Давид е оригинална, иронична версия на добре познати библейски сюжети.
Синът на великия библейски цар Давид – Соломон, иска да затвърди властта си и да докаже на света, че е представител на древна, прославена династия. На изтъкнат писател - историк той поръчва хроника за удивителния възход, благочестив живот, героични дела и велики постижения на Давид, цар на Израил и Юдея. Писателят съвсем добросъвестно издирва съвременници на цар Давид, свидетели на държавни и военни събития, получава достъп до секретни библиотеки. Въз основа на документи и разкази написва хроника…, но тя няма нищо общо с поръчаната от цар Соломон. Авторът е изправен пред съд и осъден.
В основата на романа е заложен конфликтът между твореца и тоталитарната държавна машина. Как да съхраниш в тази битка своето достойнство, как да отстояваш правото си да казваш истината? Какви компромиси със собствената съвест си принуден да направиш и каква цена ще платиш?
Освен вълшебна източна приказка, хрониката на Щефан Хайм е библейски и исторически роман, но и съвременна история за жестоки нрави, корупция, предателство и достойнство, написана изящно.

Цял живот съм на страната на угнетените.
Щефан Хайм

Германският писател, журналист и политик Хелмут Флиг с псевдоним Щефан Хайм, е роден през 1913 г. в семейството на еврейски търговец. Завършва гимназия в Берлин. След подпалването на Райхстага емигрира в Чехословакия, а през 1935 г. - в САЩ. Участва във Втората световна война като офицер от американската армия и е сред съюзниците, дебаркирали в Нормандия. В знак на протест срещу войната в Корея връща военните си отличия на американското правителство и през 1952 г. се завръща в ГДР, където работи като журналист в Берлинер Цайтунг. Първоначално като емигрант-антифашист е с привилегировано положение, но след критиките срещу Ерих Хонекер зорко е следен от ЩАЗИ. Изключен е от Съюза на писателите и произведенията му са забранени. След обединението на Германия Хайм е депутат в Бундестага. Умира в Йерусалим през 2001 г. , където е на конференция, посветена на Хайнрих Хайне.
Книгите си пише на немски и на английски език. Романите му Пет дни през юни, Несигурен приятел, Хрониката на цар Давид, Радек са световни бестселъри.
Щефан Хайм е почетен доктор на университетите в Берн и Кеймбридж, носител е на наградата Хайнрих Ман, националната награда на ГДР и наградата на Йерусалим.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^