Художествена неология (2013)

Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиЕзици, Езици, Литература, Наука
Езикбългарски
Брой страници296
Тегло344

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Всеки ден в езика навлизат нови думи. Обикновено те са названия на новосъздадени предмети и новоосъзнати понятия и явления. В резултат от бурното техническо и технологично развитие, свързано с проникването на компютъра във всички области на живота и доминиращата роля на англоезичната част от глобализиращия се все повече свят, преобладаващата част от новите думи в нашия език е от английски произход. Успоредно с тях възникват и множество български думи. Една част от тях се установяват във всеобщата езикова практика и стават част от българския лексикален фонд, други отпадат поради различни причини. В художествената литература също често се създават нови думи. Повечето от тях са оказионализми и иат живот единствено в конкретната творба. Именно към неологизмите в нашата художествена литература е насочила вниманието си Нели Недялкова. Тя се е обърнала с писма към редица съвременни български писатели и поети с молба да представят своите виждания за създадените от тях нови думи. Отговорите са събрани от авторката и заедно с кратък анализ се поместват сега в книгата "Художествена неология", която ще е полезна не само за изследователите, учителите, студентите и учениците, но и за всички представители на нашата интелигенция, интересуващи се от проблемите на езика.
Нели Недялкова е доктор по филология. Участва активно в дейността на Съюза на филолозите българисти, Международното социолингвистическо дружество и Съюза на учените в България.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^