Идентичности. Отражения. Игри (2004)

Идентичности. Отражения. Игри (2004)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиБългарска литература, Литература, Наука
Езикбългарски
Брой страници528

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Подобно на антистрофа в старогръцката драма, която /а/симетрично отгласява предхождащата я строфа, разноречивият сбор от текстове пренарежда, допълва, продължава или спори с написаното от юбиляра.
Трите ключови думи в заглавието са не само средоточия на тематични полета, но и техни свързващи звена; те прехвърлят мостове над теоретични бездни и открояват зони на исторически разриви. Идентичността, нейните отражения и игри, като сложни социални и теоретични конструкти, са проблематизирани в рамките на разнородни епистемологически, антропологически, естетически и идеологически съотнасяния от вида на свое и чуждо, Аз-а и другостта, нацията и света, толерантност и насилие. Историческата перспектива на приносите в сборника обглежда идентичността като предмет и продукт на литературата, като начини на самоопределяне, присъщи на различните епохи, и на самопредставяне, бележещо всяка от тях. Тяхната игра е проследена посредством преображенията на представлението и маските, на разбягващите се репрезентации и роли, на етническите, родовите, възрастовите, половите и други различия. Друга група текстове се вписват в актуални днес дебати за идентичността на школи, направления и естетически модели, за отношението образ-слово в литературата и визуалните изкуства. Трите изследват изменящия се статут и обхват на класиката и канона в засилената динамика на отношенията център-периферия, глобалност-локалност, малки-големи литератури. Тази хетерогенност е колкото предпоставена, толкова и случваща се по новому. Чрез нея сборникът преначертава основни литературноисторичес ки зони в дейността на професор Хаджикосев, но и значително разширява многообразието от идеи и изследователски подходи към тях, каквито литературните изследвания днес предлагат.
От съставителите
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^