Икони от Мелник и Мелнишко (2007)

Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиИзобразително изкуство, Рисуване
Езикбългарски
Брой страници180
Тегло1440

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Монографията "Икони от Мелник и Мелнишко" е посветена на иконописта в един от най-богатите на православни художествени паметници региони на България. Включени са 39 произведения от периода ХV - ХІХ век. В своята цялост те очертават една специфична еволюция, като в същото време илюстрират тематичното разнообразие и богатството от стилови тенденции в един петвековен период. Всяко иконописно произведение в монографията е съпроводено от подробно описание, включващо всички надписи - славянски и гръцки.
Град Мелник има кръстопътно географско положение, а населението му е било мултиетнично. Това обстоятелство е много важно от културна гледна точка. То предопределя особеностите на художественото развитие в целия регион. В книгата иконописта е представена на фона на историческото развитие на Мелник през вековете, тъй като само по този начин биха били осезаеми причините, довели до възникването и развитието на толкова ярко художествено явление, каквото е мелнишката иконопис.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^