Икономика на туризма (2009)

Описание
Ключови думиТехнология
Езикбългарски
Брой страници124
Тегло102

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Състояние: отлично
Подзаглавие: Основни аспекти
Издателство: Висше училище за агробизнес и развитие на регионите
Град на издаване: Велико Търново
Налични бройки: 1
Ширина: 145 мм
Височина: 200 мм
Дебелина: 7 мм
Корици: меки
Ключови думи: туризъм, туристически бизнес, туристически пазар

Предговор

Превръщането на отрасъл туризъм във водещ отрасъл в България и популяризирането на развитието му като универсален начин за предизвикване на регионален икономически растеж в началото на XXI век (основно чрез развитието на алтернативните видове и форми туризъм), даде разнопосочни резултати, два от които са бурното развитите на строителния отрасъл и превръщането на темата туризъм в основна в ежедневните разговори между българите.

И ако прекият видим ефект от масовото строителство е презастрояването на българското Черноморие и привлекателните туристически места във вътрешността на страната, то ефектът от втория резултат е, че всеки българин започна да разбира професионално освен от политика и футбол и ... от туризъм.

И ако намесата от страна на различните видове правителствени и неправителствени институции за ограничаване на безразборното строителство е значително затруднена от наличието на сериозни финансови интереси, то възможностите за подобряване на теоретичната подготовка на българина относно специфичните особености на туризма в икономически аспект, е изцяло в ръцете на българските специалисти в тази област.

Наличието на различни концептуални подходи при разясняването на базовите икономически закони и принципи, дава възможност на читателя да придобие многостранни теоретични познания, He само типични за 'чурдаш, ТО и с интердисциплинарен характер, които да му послужат при изпълнението на ежедневните му професионални задължения. Принципът е колкото заетият стои по-високо в управленската (а не в изпълнителската) йерархия, толкова по-задълбочена трябва да е неговата теоретична подготовка. Причината е, че конкуренцията в отрасъл туризъм е изключително голяма и преодоляването й изисква формирането на уникални решения, а не използването на стандартни управленски и организационни модели.

В този ред на мисли, учебното помагало „Икономика натуризма (основни аспекти) представлява опит да бъде разгледана икономическата основа на отрасъл туризъм, чрез пречупване на спецификата му през призмата на основните икономически школи, течения и теории, които универсално действат за всички икономически процеси и явления. В настоящото учебно помагало са разгледани в редуциран вариант само част от елементите от разгледаната в пълната версия на учебника „Икономикс на туризма система „потребност - търсене - предлагане - цена - пазарно равновесие, или това са основните движещи сили на пазарната икономика. При подборът на използваните литературни източници, авторът се е постарал да спре вниманието си на тези, които са най-доброто достижение в дадената област, като при изясняване на спецификата на отрасъл туризъм са използвани основно разработки на водещи български автори. При изясняване на теоретичните концепции са използвани основно учебни пособия предимно на водещи американски автори. Скромният принос на автора е специфичната систематизация на теоретично изложение и илюстрирането му с множество примери от ежедневната практика, ка то от страна на професионално занимаващия се с туризъм, така и на Негово Величество българския турист.

*

СЪДЪРЖАНИЕ

Предговор . . 7

I ГЛАВА.
ВЪВЕДЕНИЕ В ИКОНОМИКАТА НА ТУРИЗМА

1. Обхват на дисциплината... 11
Теоритични аспекти... 14
Обществено производство... 15
Бележити личности — Адам Смит... 16

2. Фази на обществено производство на туристическия продукт... 17
Обществено производство на туристически продукт в неговата цялост... 17
Фаза производство... 18
Фази разпределение и размяна... 22
Фаза потребление... 24
Бележити личности -Давид Рикардо... 31

3. Изследователски направления в туризма... 32
Микроиконамика: Туристическа система... 32
Макроикономика ... 36
Мезоикономика: Мног онационални корпорац
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^