Илийчо и Август (2014)

Описание
Илийчо е още малък, но не се страхува от никого и от нищо, освен от кокошки. Всеки, който е поглеждал кокошка в очите, ще го разбере. Илийчо обича майка си, бонбони, Коледа и още сума ти неща, а от миналата година очаква да му подарят велосипед за рождения ден.

Най-добрият приятел на Илийчо се казва Орондорамдардагнек. Както виждате, не е лесно да се прочете, камо ли да се произнесе. Затова Илийчо го нарича Август. Той живее под леглото на Илийчо (не точно под леглото, но това е трудно да се обясни накратко). Когато двамата са заедно, винаги се случва нещо необикновено.

Забравихме да споменем Гергин, но той така или иначе спи през цялото време.

---------------
За Пенко Гелев и Сотир Гелев

Сотир и Пенко са родени в Асеновград. Сотир - през 1960 г. , а Пенко - през 1968 г. И двамата са ходили на уроци по рисуване при Георги Ковачев - един от най-нежните и елегантни български пейзажисти.

Сотир е завършил Училището за сценични изкуства в Пловдив. През 1982 г. прави анимационния филм „Пилето. Следващата година го реализира професионално в Държавното студио за анимационни филми. „Пилето участва в Берлинале 1984, а същата година печели „Златен гълъб в Лайпциг.

Докато учи в Художествената академия, рисува комикси за списание „ДЪГА. Неговите поредици по книгите на Толкин „Хобитът и „Властелинът на пръстените допринасят за популяризирането на фентъзи литературата в България.

Пенко е учил в Художествените гимназии за изящни изкуства в Пловдив и София. След 1991 г. работи като художествен редактор на различни вестници и списания. За детския вестник „Венче пише и рисува комиксите „Вълшебникът от Оз и „Озма от Оз по Л. Ф. Баум и „Маугли по Р. Киплинг. Пенко рисува за същия вестник комикса „Илийчо и Август по сценарий на С. Гелев.

През 1991 г. Сотир и Пенко създават списанието за комикси „Рикс. За списанието Пенко рисува комиксите „Песента на аксолите и „Ефрейтор Нек по сценарии на брат си. Сотир пък рисува комикса „Жмак и тайната на пиргите.

След 1991 г. Сотир работи в областта на графичния дизайн, телевизионната реклама, прави специални ефекти за няколко филма. През 1997 г. публикува стихосбирката „Следобедно кюфте.

През 1995 г. Сотир и Пенко основават собствена компания за графичен дизайн. За няколко години създават много плакати, запазени знаци, оформления на книги и списания. През 1997 г. те издават албума с комикса „Маугли на Пенко.

През 1998-1999 г. написват сценария на филма „Магьосници и го реализират като продуценти, а Сотир е режисьор на филма заедно с Иван Георгиев. След година Пенко и Сотир написват сценария и заснемат филма „Колобър за Българската национална телевизия. Сотир отново е режисьор на филма.

От 2001 г. до 2007 г. те са продуценти на телевизионния сериал за деца „Приказки за физиката и астрономията. От него реализират двеста и петдесет епизода. Сотир Гелев е сценарист на стотина от тях.

През 2008 г. и 2009 г. двамата продуцират сериала „Добър ден, господин Жасмин (отново за деца).

През този период Пенко сътрудничи с британското издателство „The Salariya Book House. За него той създава 22 комикс албума, адаптации на прочути литературни произведения. Книги от поредицата излизат в България, Турция, Чехия, Германия, Бразилия и Колумбия.

След 2009 г. Пенко и Сотир започват да работят над поредица от анимационни филми – „Дорога, „Керата, „Орбис, „Вектор и Лектор, „Имаго, „Противогаз и „Лабиринтът. Сотир е автор на сценариите. Пенко е продуцент, а двамата заедно са художници на филмите. Сотир е и режисьор (съвместно с Алекс Филипов).

През 2011 г. Пенко продуцира телевизионния филм „Жълто куче по сценарий на Сотир Гелев и Мария Николова (тя е и режисьор на филма), а Сотир създава авторския анимационен филм „Пилета (римейк на „Пилето от 1982 г. ).

Сотир и Пенко, заедно със свои колеги от списание „Дъга, организират групата „Проектът Дъга, чиято цел е да популяризира и възроди изкуството на комикса в България. През 2012 г. издават албума „Над дъгата. За този албум Сотир създава комикса „Призрак, а Пенко рисува комикса „Дичо Пъдаря трябва да умре по сценарий на Сотир.

През 2013 г. Пенко илюстрира мултимедийния проект „Приказка за вълшебната флейта, за работата си по който е отличен с националната награда „Константин Константинов в категория „Илюстратор. През 2013 г. изданието печели годишната награда „Златен лъв на Асоциация „Българска книга: „За цялостно осъществен оригинален проект и „За оригинален проект в областта на изданията за деца, който синтезира възможностите на различни медии. Книгата е поставена на второ място в категория „Запалени читатели за младежи от 11 до 15 години на наградата за най-добра детска книга, избрана от самите деца - „Бисерче вълшебно 2014.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^