Империята на задграничните фирми (ISBN: 9789542818106)

Империята на задграничните фирми (ISBN: 9789542818106)

от 13,50 лв 3 оферти
Описание
Христо Христов e разследващ журналист, основател на сайтовете desebg. com и на Регистъра на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА (agentibg. com). Автор е на книгите:

„Секретното дело за лагерите (1999).
„Държавна сигурност срещу българската емиграция (2000).
„Убийте Скитник – българската и британската държавна политика по случая Георги Марков (2005).
„Тайните фалити на комунизма – истината за краха на българския социализъм в секретните архиви на дело №4/1990 за икономическата катастрофа (2007).
„Двойният живот на агент „Пикадили – досието на единствения заподозрян в убийството на писателя Георги Марков, и ключовия архив на Първо главно управление на ДС (2008).
„Тодор Живков. Биография (2009).
„Операция Маратон – истината за кражбата на Паисиевата история от Държавна сигурност в манастира „Зограф (2012).

Носител е на най-престижните награди за разследваща журналистика в България. Лауреат на Гражданската награда на Европейския парламент за 2014 г.

„Империя на задграничните фирми е най-мащабното документално разследване за генезиса, дейността и източването на дружествата с българско участие, регистрирани в чужбина при управлението на БКП. Създадени под предлог, че са необходими за завладяването на нови пазари, задграничните фирми с българско участие са образувани преди всичко в редица развити западни държави и в страни от Третия свят, а след разпадането на комунистическата система се превръщат в един от каналите за източване на национални капитали.

Началото е поставено през 1961 г. , а през следващите три десетилетия империята от задгранични фирми надхвърля 450 дружества и се разпростира в над 70 държави от целия свят. В тях са инвестирани стотици милиони долари, а след краха на комунизма започва разграбването им, като печалби от най-малко 1 млрд. долара никога не се връщат в България. Изнесените и източени чрез задграничните фирми капитали са обект на остри политически спорове през прехода, но нито едно политическо мнозинство след промените не дава ясен отговор за съдбата им.

В разследването си авторът използва най-широка документална основа, включително и на архивни източници в чужбина. Изследвани са архивите на Министерския съвет в периода 1961-1993 г. , на Политбюро на ЦК на БКП, Министерството на външната търговия, архивите на МВР, БНБ, Министерството на икономиката и на Народното събрание, както и документи на Агенцията по приватизацията. Ключов архив за съдбата на изнесените капитали е и дело №4/1990 г. на Главна прокуратура за икономическата катастрофа при управлението на БКП. В него е събрана уникална документация по направленията – „Скрит транзит (контрабанда), „Външна търговия и „Задгранични дружества, както и показанията на редица важни фигури от политическия и стопанския елит в управлението до 1989 г.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^