Информационни технологии за 5. клас + CD (2011)

Описание
Ключови думиУчебник
Езикбългарски
Брой страници128

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Състояние: отлично
Издателство: Изкуства
Град на издаване: София
Художник: Димитър Дамянов
Налични бройки: 1
Ширина: 210 мм
Височина: 290 мм
Дебелина: 6 мм
Формат: 60/84/8
Корици: меки
Ключови думи: Красимир Манев, Коста Гъров, Нели Манева, Бисерка Йовчева, Стефка Анева, А. Ангелов, Д. Данаилов, Е. Тодорова, К. Харизанов, 5. клас, технологии, Изкуства

Учебното помагало е одобрено със заповед № РД 09-317/05.03. 2007 г. на министъра на образованието и науката.
Учебното помагало е предназначено за учениците, които ще изучават информационни технологии в часовете за задължителна подготовка. Дискът съдържа методически указания, примери, задачи за упражнение и приложения.

Анотация
I. Компютърни системи

Първият раздел на учебното помагало въвежда ученика в основните компоненти на компютърната система – хардуера (апаратната част) и софтуера (програмното осигуряване). Разглежда се предназначението на процесора, оперативната памет и част от входно-изходните устройства (дисковите устройства, екрана, клавиатурата и мишката). Представени са елементите на графичния интерфйс на ОС MS Windows, които са необходими, за да може да се изпълни приложна програма. Въвеждат се понятието йерархична система от файлове и основите на файловата система на MS Windows.
II. Графични изображения

В този раздел, с използване на програмата Paint, се дефинират основните понятия на растерната компютърна графика. Разгледани са операциите с мишката, като основно утройство при работа с изображения. Подробно са представени възможностите на всеки от инструментите на програмата – моливът и гумата, чертаенето на линии и фигури, вмъкването на текст в картина. Обсъжда се начинът на съдаване на цветове в компютъра и използването на цветовата палитра. Въвеждат се основните операции с изображението (въртене, накланяне, промяна на размера) и части от него (селекция, копиране, изрязване и вмъкване). Под формата на упражнения учениците се научават да създават различни по сложност изображения, да ги оцветяват и да извършват различни операции с изображения и части от тях.
III. Звук и видео

Възможностите за създаване на звукозаписи в компютъра (с програмата Sound Recorder), както и за възпроизводството на звукови и видеозаписи (с програмата Media Player) са разгледани в този раздел. Представени са устройствата, свързани със създаването и възпроизвеждането на звукови записи – тон колони, слушалки и микрофон. Под формата на упражнения учениците се научават да създават звукови записи, както и да ги редактират, като отделят части от звукозаписи и сглобяват нов звукозапис от тези части. На вниманието на учениците е представен и проблемът за нелегалното копиране и разпространяване на звукови и видео записи.
ІV. Компютърна текстообработка

Разделът е въведение в основите на текстообработката. Разгледани са възможностите на клавиатурата като основно устройство при създаването и редактирането на текстове. С използване на пограмата MS Word са представени създаването и съхраняването на текстов документ, редактирането на текст и форматирането на шрифта. Под формата на упражнения са разгледани и възможностите за създаване на текстови документи с програмите Notepad и WordPad.
V. Електронни таблици

В този раздел на учебното помагало е направено кратко въведение в табличните процесори. Използва се програмата MS Excel. С готови електронни таблици се илюстрират възможностите на табличния процесор за организиране на цифрови данни в таблици, за автоматично обновяване на изчисляемите полета при промяна на първичните данни и заилюстрирането на данните от таблицата с диаграми.
VI. Компютърни презентации

Разделът е посветен на предствянето на данни пред публика, включително с помощта на компютър. На примери, създадени с програмата MS PowerPoint, се показват основните части на една презентация (заглавие, съдържание, подтеми) и как те могат да се разполагат върху слайдове при изграждането на презентацията. Също на примери са разгледани елементите, от които се изгражда слайдът – текстови полета, списъци с булети, различни видове изображения. Описани са схеми за композиране на слайд от елементи. В упражненията учениците ще научат как да допълнят готова презентация със слайдове, подобни на вече съществуващите; как да поставят графична основа на слайдовете; как да използват стандартни средства за създаване на несложна собствена презентация (фотоалбум).
VII. Интернет

Основите на работата в глобалната мрежа се разглеждат в този раздел. Накратко са представени основните понятия, свъзани с компютърните мрежи и историята на възникването им. Описани са най-важните услуги в мрежата. Дефинират се понятията хипертекст, уеб сайт и уеб страница като основни за една от най-популярните услуги в Интернет – уеб представянето на данни. Разгледани са и възможностите на някои популярни търсачки в Интернет за откриване на сайтове с помощта на ключови думи.
Настоящото издание е съвместимо с учебната програма за 2016/2017 г.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^