Ислямът. Кратък справочник (2007)

Ислямът. Кратък справочник (2007)
Описание
Ключови думиМитология, Религия
Езикбългарски
Брой страници266

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Днешният свят не е такъв, какъвто си го е представяло европейското Просвещение. Религиозните „предразсъдъци не са останали в историята и дори светските пластове на съвременната култура се обръщат към религиите като към неизчерпаеми извори на смисъл, на индивидуален и колективен опит. Едно от най-големите предизвикателства в началото на ХХI в. е по какъв начин, без да се игнорира религията, да бъде запазен секуларизмът - това чисто европейско достижение в областта на политическата теория и практика.
Ислямът може да не е единствената \"завръщаща се\", \"възраждаща се\" религия, но през последните години в публичното пространство беше изведен деструктивният образ тъкмо на един „войнстващ ислям, при което реалните проблеми и тежнения на умереното мнозинство мюсюлмани останаха сякаш встрани от интереса на анализатори и на медии. Възраждането на тази религия в наши дни, атентатите в Ню Йорк и Вашингтон на 11 септември 2001 г. и последвалите ги трагични събития на европейския континент предизвикаха оживени дискусии и имаха противоречиви резултати.
Пред авторите на тази книга не стои въпросът \"дали ислямът е важен\" за онова, което се случва. За нас е очевидно, че мюсюлманската религия е играела и продължава да играе решаваща роля в индивидуалните и публични действия на своите последователи. Това убеждение, както и впечатлението, че българският читател се нуждае от академично издържан, но същевременно максимално достъпен по своята форма \"наръчник\" за исляма беше и основен мотив за написването на книгата.

Симеон Евстатиев
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^