Истории и анекдоти от древна Гърция (ISBN: 9789545168598)

Истории и анекдоти от древна Гърция (ISBN: 9789545168598)
Описание
Ключови думиЛитература
Брой страници208

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Сборникът с анекдоти и истории от Древна Гърция е съставен въз основа на гръцки и римски източници, на творбите на Херодот, Тукидид, Диоген Лаерций, Плутарх и Монтен, на изследвания от прочути някогашни и съвременни изследователи. Писаното от тях е представено съобразно изискванията на анекдотичния жанр - с лаконична сюжетност, остроумно, твърде често сентенциозно звучащо.
В различните раздели са обособени анекдоти за отделните творци - от Омир и Хезиод до лириците и художниците на Елада; за прочутите седем мъдреци; за философите; ораторите; за държавниците от древния свят. Последната част съдържа историите и крилатите изрази на спартанците. Извличани от различни източници, събирани и обработвани няколко десетилетия от преподавателя в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски Владимир Янев, анекдотичните истории предизвикват и смях, и размисъл. Те са жизнерадостен вход към вечния свят на литературата, изкуството, историята, философията, политиката, мъжеството. Изданието е второ, основно редактирано и допълнено след едноименната книга, публикувана през 1994 година и отдавна изчерпана.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^