История и празници на българите (ISBN: 9789545095214)

История и празници на българите (ISBN: 9789545095214)

от 10,80 лв 4 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиЕтнография, фолклор
Езикбългарски
Брой страници280
Тегло475

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Настоящият труд, който представям на българския читател, е обобщение на моите търсения и наблюдения върху идентичността и народопсихологията на българите. Когато бях дете и ученик, често слушах моят баща да ми казва:

„Сине, учи и напредвай, за да можеш един ден да се махнеш от тази загубена държава.

Тъй като аз не обичам да следвам механически съвети, дълго време мислех и се опитвах да разбера защо трябва да са загубен народ българите. Преминах през различни влияния в живота си и съм търсил отговор от различни гледни точки. Около 2005 год. чух, че българите били по произход траки и естествено насочих вниманието си да се запозная със съществуващата литература и материали в тази насока. Изложената информация в книгите на д-р Ганчо Ценов, д-р Асен Чилингиров и материалите на Георги Сотиров силно резонира в мен. Започнах да правя сравнения с Библията, Житията на светиите, различни енциклопедии, книги, описващи българските празници и традиции и митологията. Пред мен започна да се сглобява един пъзел и на трудните и загадъчни въпроси получих отговор. Разбрах, че от дете съм бил подлаган на съзнателна и подсъзнателна манипулация от страна на медиите и официалното становище на науката. Представян ми е бил светът по един начин и ми е било внушавано какъв ще трябва да съм и аз непрекъснато съм изпадал в противоречия, защото съм чувствал нещата по друг начин. Това ме е тласкало да изпадам в чувство на виновност и отчаяние, но се убедих, че всичко това е ставало извън мен и че е напълно възможно човек да бъде такъв, какъвто си е. Това е най-естественото състояние на всеки българин, живеещ в България и не е нужно да напуска родината си, за да търси щастието и късмета си всред други народи, отделен от корена си.

Ще изложа моите обобщения в рамките на пет глави, като ще излагам информацията не хронологично, а циклично, следвайки логиката на българския празничен православен календар – от Благовещение до Възкресение Христово (пролет – лято – есен – зима – пролет). Ще правя съпоставяния между българската история и празници, защото смятам, че по този начин ще могат да се обхванат и разберат по-пълноценно. Правя паралели и с описаните празници в Светото Писание в Стария завет. Включил съм още и символика, иконография и лингвистични материали, проследяващи произхода на българския език и писменост. Целта ми не е да бъда изчерпателен, а да погледна от колкото се може повече страни, стремейки се да синхронизирам всички гледни точки, така че те да не си противоречат.

Кирил Минов
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^