История на балканските народи Т. 1 /1352-1878/ (ISBN: 9789543261628)

История на балканските народи Т. 1 /1352-1878/ (ISBN: 9789543261628)

от 18,00 лв 2 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиБългарска история, История
Езикбългарски
Брой страници338
Тегло542

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

"История на балканските народи" (в четири тома) е пръв опит на български учен за синтез на балканска история. Съдържанието изобилства със съпоставки и паралели за събития, социалноикономически и държавно-политически системи и модели, движения, партии, правителства, режими, преврати, национализми и пр. Авторът представя проблемите един след друг или ги извежда един от друг, нищо съществено не пропуска, нищо не премълчава и не преиначава. Той търси историческата истина не на основата на едни или други национални чувства, симпатии и антипатии, а на основата на доказани факти и нормална човешка логика. Защото само история, неподвластна на национални комплекси и пропагандни клишета, очистена от фалш, лъжи и полуистини, може да бъде оная учителка на народите, от която те се нуждаят.

Югославските войни от последното десетилетие на 20. век свидетелстват, че Балканският полуостров и днес още стои върху старото "буре с барут". Политическото мислене на Балканите, както изглежда, продължава да е доста "забавено" политически партии и лидери, правителства и режими, а нерядко и цели народи дори, аргументират поведението си с понятия и категории, появили се преди векове и вече загубили смисъл. В основата на подобно мислене винаги е била и остава историята, непрекъснато политизирана и изкористявана за една или друга кауза. Дошло е време да се тури край на това. Предлаганата "История на балканските народи" на проф. Кръстьо Манчев е поредната заявка за постигане на тази цел.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^