История на Варна Т. 3 (ISBN: 9786191900398)

Описание
Ключови думиБългарска история, История
Езикбългарски
Брой страници512
Тегло722

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Борислав Дряновски е роден на 3 март 1944 г. във Варна. Завършва история във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". През 1971 г. постъпва на работа в Държавния архив - Варна. От 1995 до 2007 г. е директор на архива.
Третият том от "История на Варна" обхваща един от най-интересните периоди в живота на града - от Освобождението до прелома, станал в битието на хората и на страната на 9 септември 1944 г. Период, през който България излиза от средновековната изостаналост на турската държава и тръгва по пътя на капитализма. Време, когато се формират нови производствени отношения и парите стават основно средство за размяна и за просперитет на хората в обществото.
Настоящата "История на Варна" е разработена и оформена не в съществуващата традиционна периодизация. Тя се състои от две части. Първата обхваща периода от Освобождението до подписването на Ньойския мирен договор през 1919 г. Втората част разглежда историята на града от 1919-а до 1944 г. В отделни глави и параграфи са разгледани етническите проблеми и животът на всички етноси, обитаващи Варна; формирането и борбите на политическите партии за участие в управлението на града и на страната; стопанския живот; изграждането на транспорта; здравеопазването, културата, спортът.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^