Италианската мафия (2011)

Италианската мафия (2011)
Описание
Подземният свят контролира местните процеси и цялата политическа активност. Благодарение на това, мафиозите упражняват систематична интервенция в рентиерство, обществени поръчки, услуги, концесии, гражданските права и навсякъде, където могат да печелят незаконно.

В замяна на електорална подкрепа, управляващите партии им позволяват да заемат позиции не само в местната администрация, но и в държавни компании и различни сектори на икономиката.

Мафиозите си извоюват всякакви услуги от своите богати и именити клиенти, желаещи да влязат във висшата политика с тяхна помощ: концесии за търговия с оръжие и разрешителни за строителство; информация за плановете и действията на полицията; назначаване на техни хора на възлови постове в държавната администрация; защита от съдебно преследване.

Най-важната им полза, обаче е, че благодарение на сътрудничеството с държавния апарат, властта на мафията, която се постига и крепи върху насилие, получавала официална легитимация.

Този текст се отнася за Италия от 70-те години на XX век, а не за България от първото десетилетие на XXI век.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^