Изкуството за подбор на персонал. Как да оценим кандидата за един час? (2008)

Изкуството за подбор на персонал. Как да оценим кандидата за един час? (2008)

Изкуството за подбор на персонал. Как да оценим кандидата за един час? (2008)

Офертите за продукта

Описание
Ключови думиМедицина
Езикбългарски
Брой страници172

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Днес, най-често, в бизнеса побеждава онзи, чийто екип е по-добър. Нуждаете се от правилните хора на правилното място? Как обаче да разберете кой от тях съответства на това определение, а кой – не?
В книгата авторът разглежда по-голямата част от методиките за подбор и оценка на персонал, като на тези, които са издържали изпитанията на практиката и са показали своята ефективност, е отделено повече внимание. Те ще ви помогнат:
Да структурирате интервюто ефективно - така ще достигнете целите, които сте си поставили, ще намалите вероятността от социално-желателни отговори, както и вероятността да наемете добър служител, в добра компания и въпреки това, те да не си подхождат.
Да оцените мотивацията на кандидата, неговите ценности, лоялност, склонност към конфликти, способност за работа с клиенти и работа в екип. Да разкриете начина му на мислене и да разберете повече за това, как той взема решения и възприема действителността.
Да прецените доколко поднесената от интервюирания информация е достоверна и да установите до каква степен за кандидата е характерна откритостта и честността.
Да разберете как самият кандидат оценява своя опит, предпочитанията му към видовете работа и стиловете мениджмънт.
В книгата ще намерите още и 136 ситуации (cases), които ще ви помогнат да оцените уменията и да проверите модела на поведение на интервюирания при разрешаване на ситуации в различни сфери; 95 примера с конкретни ситуации в различни области, като са посочени очакваните правилни отговори от страна на кандидатите; 10 фрагмента от проведени интервюта с интерпретация на отговорите.

Книгата е ориентирана към специалистите по човешки ресурси, консултанти по наемане на персонал, мениджъри, управители на фирми и организации, психолози, преподаватели, учащи и др. Изданието е особено полезно и за търсещите работа, като ще им помогне по-добре да преценят своите възможности и да се подготвят за предстоящото им събеседване при бъдещия работодател.

За автора:
Светлана Владимировна Иванова - сертифициран инструктор и сертифициран мениджър по човешки ресурси, кандидат на психологическите науки, професионалeн преподавател.
Има проведени над 9000 интервюта с кандидати за работа в над 150 компании. Автор е на повече от 50 програми за трейнинг, участвала е в провеждането на няколкостотин трейнинга, включително на комплексни програми за големи компании и техните филиали. Разработила е и е внедрила успешно значителен брой методики за мотивиране, интервюиране и оценка на персонала, част от които са поместени в настоящата книга.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^