Изследвания и есета за българската народопсихология (2013)

Изследвания и есета за българската народопсихология (2013)

от 25,20 лв 2 оферти
Описание
Ключови думиБългарска литература
Езикбългарски
Брой страници576
Тегло990

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Втори том от поредицата с избрани съчинения на Марко Севов е разделен в четири раздела. Първият раздел е за „Българския характер в нашите пословици и поговорки. Във втори авторът разказва „Какви влизаме в новото хилядолетие. Трети и четвърти раздел са „Глобализацията и националната съдба и „Бизнес и морал. Изданието е под редакцията на проф. Тотка Монова и Димитър Томов.

Поредицата избрани съчинения на Марко Семов включва общо 9 тома.
Том 1: Българска народопсихология
Том 2: Изследвания и есета за българската народопсихология
Том 3: Пътеписи (бестселъри)
Том 4: Пътеписи
Том 5: Публицистика (Когато сами си сваляме гащичките)
Том 6: Публицистика (Писма до България)
Том 7: Разкази
Том 8: Романи
Том 9: Дневник и неиздавани трудове

-----------------

МАРКО СЕМОВ, чл. -кор. , проф. , д. ф. н. (1939-2007) е роден в с. Видима, Троянско, днес гр. Априлци. Завършва гимназия в Троян и висше икономическо образование в София. Защитава кандидатска (доктор по философия) дисертация на тема „Отрицателните явления при социализма" и докторат (доктор на филологическите науки) върху българския характер в творчеството на Захарий Стоянов, Антон Страшимиров и Иван Хаджийски.
Написал е 57 книги - научни монографии и студии, публицистични статии, разкази и пътеписи, есета, романи. Със своите лекции в Софийския университет „Св. Климент Охридски" възстановява, утвърждава и развива дисциплината Народопсихология.
Автор е на сценарии за игрални и документални филми, както и на стотици предавания в БНР и БНТ. Дългогодишен член на Президиума на ВАК и на Акредитационната комисия. Член-кореспондент на БАН, редовен член на Френската академия за литература и изкуство, на Съвета за електронни медии и несменяем член на Академическия съвет на Софийския университет след 1989 г.
На 24 май 1982 г. Марко Семов е обявен за заслужил деятел на културата, през 1984 получава орден „Кирил и Методий" - I степен. Три пъти е носител на наградата на читателите на Съюза на български писатели. През 1987 г. получава Първа награда на Би Би Си за документалния филм „Земя на богове и хора". През 2000 г. става лауреат на националната награда „Иордан Йовков" за белетристика, а през 2003 - на наградата „Оборище" за утвърждаване на българската национална идентичност.
През 2004 г. е удостоен с Почетния знак със синя тента на Софийския университет „Св. Климент Охридски". От 2006 г. е обявен за почетен гражданин на гр. Троян.
На 10 ноември 2009 г. посмъртно е удостоен с Почетния знак на Президента на Република България.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^