Изсуши ме, изгори ме - Южнородопският български фолклор в Ксантийско (ISBN: 9789545799341)

Изсуши ме, изгори ме - Южнородопският български фолклор в Ксантийско (ISBN: 9789545799341)

от 9,00 лв 2 оферти
Описание
Ключови думиЕтнография, фолклор
Брой страници198

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Сборник Изсуши ме, изгори ме от 180 родопски песни, събирани дълги години в Ксантийско издава златоградският вестникар Ефим Ушев.
Песните са в различни варианти, в зависимост от това в кое село са записвани. Има и цикъл от Ксантийска чалга, която се пее от българите мохамедани за маса. Има и приложения с имена на селищата и местностите, споменавани в песните, много от които са на територията на днешна България, а в цикъла със златоградски песни, който е приложил Ушев, се споменават и местности и имена отвъд границата.
Златоградчанинът е събрал и народни умотворенията - в словесното богатство на съседите ни от старите български земи, има и раздел с пословици, поговорки, клетви, благословии и пр. , които са много сходни с тези, събирани от Петко Славейков - прави съпоставка сам той. Запазен е диалектът на всяко село, има и обширен речник на редките думи в края на книгата, сочи още авторът. Плюсът на цялата му издирвателна и събирателна работа е СD-то. Записът на песните е от тамошни изпълнители на българския местен фолклор.
Лили БЛАЖЕВА
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^