Извор на знанието. Том 1 (2014)

Описание
Ключови думиМитология, Религия
Езикбългарски
Брой страници384

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Св. Йоан Дамаскин (ок. 650 – м/у 750–754) е един от големите църковни отци, почитан както на Изток, така и на Запад. Седмият Вселенски (II Никейски) събор през 787 г. го определя като „възвестител на истината, а през 1890 г. папа Лъв XIII го обявява за „учител на Църквата. Паметта му се чества от Православната църква на 4 декември.

„Извор на знанието е основното съчинение на св. Йоан Дамаскин. В него той дава систематично изложение на християнското учение. Изключителната дълбочина и яснота на догматическите формулировки отреждат на това съчинение непреходно място в Преданието. То се състои от три части. Първата част, т. нар. Философски глави (в средновековната славянска традиция получили названието „Диалектика), е методологичен увод и своеобразна логика на богословското мислене, изхождаща от учението на Аристотел и античните коментатори. Втората – „За ересите накратко – представя общо 103 ереси и лъжеучения. Третата – „Точно изложение на православната вяра – дава систематично изложение на църковното учение.

На вниманието на читателя е първият пълен български превод на „Извор на знанието от езика на оригинала. Изданието е двуезично (на гръцки и български), в три тома. Първият том съдържа „Философските глави и „За ересите накратко. Вторият и третият ще представят най-голямата част на съчинението – „Точното изложение на православната вяра, като към последния ще бъдат приложени показалци и друг справочен апарат към цялото издание.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^