Яйца на феникс (2014)

Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиБългарска литература, Литература, Поезия
Езикбългарски
Брой страници192

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

„Роман Кисьов е поет с изтънчено усещане за мяра. Мотивите в неговите картини и стихове са хармонично преплетени. Самият Кисьов е изключителен познавач на теологията, философията, митологията, историята (особено българската) и литературата, което е и видно от неговите стихове. Кисьов е, преди всичко, родèн поет. Той е също така поет, който се стреми към лаконичност на изказа, стреми се към поетическия идеал – с малко да се каже много... Леснодостъпна, а същевременно дълбока, мисловна и преживяна, поетиката на Роман Кисьов със сигурност няма да остави равнодушни истинските любители на поезията - казва за автора писателят Жарко Миленич (Босна и Херцеговина).

„Новата книга на поета Роман Кисьов „Яйца на феникс съдържа кратки стихотворения, които той назовава „лапидарии. Тук краткостта е градивен принцип на всяко стихотворение.

Може би би било уместно да припомним едно заключение на великия римски поет Хораций: „Опитвам се да бъда кратък, / а ставам тъмен. При нашия поет нека преустроим мисълта на Хораций: „Опитвам се да бъда ясен... и ставам кратък.

Самото заглавие на тази книга свидетелствува за онова, което мексиканският поет – нобелист Октавио Пас нарича „смисъл извън текста. Именно заглавието „продължава смисъла извън текста: „Яйца на феникс. Но нека цитираме тристишието „Двамата, определило заглавието: „Единият превръща всичко в пепел / Другият заравя в пепелта / яйца на феникс. Поетът изобщо е сравнен с феникс – символ на въздигането от собствената пепел: „... странна птица - / изгаря в огъня на своята любов / но възкръсва от пепелта на думите... Такова е и изначалното предназначение на Поезията. В „Езеро поетът вижда своя „ден като вечността, когато „В стаята ми влезе Ангелът / и подът се превърна в езеро. / Душата ми / заплува във свои води. Защото „душата човешка и душата „вселенска се опитва да изрази и обясни поетът. Защото – убеден съм, че и Роман Кисьов споделя една моя мисъл за мисията на Поезията, която „изразява времето на душата и душата на времето... Авторът на „Яйца на феникс споделя и сподиря тази мисъл и я осъществява при своите „лапидарии. Кратките стихотворения сякаш се съединяват в едно продължаващо дълго (от първата до последната страница) стихотворение - допълва поетът Кръстьо Станишев за тази всеобемаща книга.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^