JRF - Beyond the Hatred или Отвъд омразата. История за футболното хулиганство (ISBN: 9786191900596)

JRF - Beyond the Hatred или Отвъд омразата. История за футболното хулиганство (ISBN: 9786191900596)

от 25,50 лв 2 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиФутбол, Хоби, Спорт
Езикбългарски
Брой страници296
Тегло466

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Уникална за България и вероятно първата в Източна Европа книга, даваща поглед към футболното хулиганство отвътре, издават двама фенове на горнооряховския „Локомотив.

JRF – Beyond the Hatred или „Отвъд омразата излиза от печат на 1 август в България, а по-късно ще има издание и във Великобритания, където всъщност живеят авторите й. Tosh McIntosh и Gilly Black са сред най-запалените и популярни ултраси на „Локо, които стъпват на английските традиции в жанра и на личните си истории, преживени покрай любимия отбор.

Книгата е своеобразна история на хулиганската групировка „Веселия Роджър (Jolly Roger Firm), която се числи към феновете на „Локомотив (ГО). Нейните членове определят себе си като про британски настроени, следващи традициите в поведение, облекло, маниери на футболните хулигани от Острова. Това е една от най-активните футболни групировки в страната за последните три десетилетия. Книгата проследява не само личните истории на авторите, въвлечени като малки момчета в групата и следващи отбора в продължение на близо три десетилетия – от 80-те години на ХХ век до началото на новото хилядолетие. Разказани отвътре са култови фенски изстъпления и битки в различни градове. Включени са разкази за емблематични футболни хулигани, някои от които вече не са между живите. Ултраси от други агитки споделят респекта си към „Веселия Роджър. Разбира се, особено място заемат битките с агитката на „Етър – на родна земя и отвъд баира. От там всъщност е дошло и заглавието на книгата – „Отвъд омразата.

Подобна литература в България почти няма, докато във Великобритания има традиции от средата на миналия век. В библиотеката си Tosh McIntosh е събрал стотина подобни издания, някои от тях той иска да преведе и на български заедно със своя литературен партньор.

Това е различен поглед към футболното хулиганство, който се опитва да осмисли и обясни явлението. Хулиганството съществува откакто има футбол като цяло. То се е превърнало в брутална игра със специфични правила и определен кодекс на честта, които ние също следвахме и спазвахме. Футболните хулигани са и футболни фенове. За нас футболът течеше в кръвта ни и покрай битките по стадионите ни позволяваше да изпитаме крайностите на всяка емоция, позната на човека. За всеки, който не е бил част от това, то най-вероятно е изумително глупаво явление, но за нас това бе начин на живот. Погледнато от тази гледна точка футболното хулиганство е като вид екстремен спорт, обяснява Тодор Стойчев, познат сред феновете като Tosh McIntosh.

Той обръща специално внимание и на своеобразния код на честта, който са спазвали футболните хулигани от негово време - бой с голи ръце, без оръжие, без да се закачат обикновени фенове, било то старци, бащи с деца или жени.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^