Югоизточноевропейски феномени (2000)

Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиКритика, Литература
Езикбългарски
Брой страници242
Тегло260

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Авторката изяснява чертите на мисловните и духовните реалности, създали базата за разцвета на художественото творчество в началото на XX в. , когато балканското изкуство се издига на европейска висота. Тя търси в югоизточноевропейски те традиции на модернизма не толкова проявите на творческо експериментаторство, колкото оригиналността на духовните послания. Очертавайки различните ценностни стълбици през столетията, присъствието на разнолики етнокултурни пластове и цивилизационни модели. Лилия Кирова разкрива животворящите естетически феномени и ролята на символизма в континуирания развой на литературата през нашия век. Пред читателя се експонират някои от основните насоки в културното развитие на балканския кръстопът, дълбоката специфика на духовните традиции и преди всичко радикалните формули на модернистичната формация, каращи ни да размишляваме за естетическото и историческото съзнание на творците, за пъстротата на духовната карта на Югоизточна Европа.

Книгата проблематизира различни цивилизационни постулати и разкрива своеобразието на художествените постижения, идващо както от кръстопътността им, така и от принадлежността към специфичния културен модел между Изтока и Запада. Само познавайки този модел, можем да екстраполираме в социалното бъдеще.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^