Южнославянски диалози на модернизма (2003)

Южнославянски диалози на модернизма (2003)

Южнославянски диалози на модернизма (2003)

от 8,10 лв 3 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиЧуждоезична, Изкуства, Изобразително изкуство
Езикбългарски
Брой страници368

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Този труд е сериозен принос към развитието на сравнителното изкуствознание у нас. Той е пьрвата и единствена засега научна панорама на южнославянските художествени контакти в началото на XX век от български изследовател. Неизвестната за нас история на Съюза на южнославянските художници „Лада" се реконструира на основата на богат документален материал. Но тук основно се анализират проникването, възприемането и формирането на модернизма в България, като непрекъснато се правят съпоставки с аналогични процеси в Сърбия, Хърватско и Словения.

Особено ценно според мен е поставянето на разглежданите явления в контекста и на европейското изкуство. Не само това. Опитът за ситуирането на тези явления на фона на идеологическите конфликти или течения води авторката до извънредно впечатляващи, понякога неочаквани изводи. А това е свидетелство за научната стойност и оригиналния подход към материала без всякакви „балкански комплекси". С промяната на социалните структури в Европа и стремежа на България към новия европейски дом подобни изследвания придобиват още по-актуален характер. Днес подновяването на идеята за южнославянски диалог руши стари социални и политически митове, но гради в епохата на глобализацията традицията на едно ново единство на Балканите -културното, на базата на равнопоставеността и взаимното уважение. За тази забравена традиция и опит в общуването между духовния елит на южнославянските страни разказва увлекателно написаната книга на Милена Георгиева.
проф. д. изк. Елка Бакалова
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^