Кабиюк (ISBN: 9789543270866)

Описание
Ключови думиПолитика, Публицистика
Езикбългарски
Брой страници236
Тегло820

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

С турското име Кабиюк ("издута, голяма могила") се означава естествената могила, която се издига в полето между Плиска и Шумен. Тя е дала от своя страна името на Държавното предприятие "Кабиюк", известно преди всичко с прочутия си конезавод. С това име се означава и комплексът от археологически паметници около могилата.

Още в началото на XX в. там са документирани останки от ранносредновековно землено укрепление с площ около 3500 дка - второ по големина след Плиска (23 000 дка). Особената връзка между тях са 18-те групи от побити камъни, издигнати на равни разстояния покрай 7-километровия път, който ги свързвал. Допреди 2 години това бе почти всичко, което можеше да се каже за Кабиюк като укрепено селище от времето на Първото българско царство. Керамични фрагменти, пръснати на повърхността, издаваха останки от леки жилища на обикновено население.

Публикуването на резултатите край Кабиюк, проведени от Рашо Рашев през 2005-2006 г. , беше трудна и отговорна задача, при изпълнението на която безкористно ни помогнаха най-вече Евгения Коматарова и Андрей Аладжов, а после и Янко Димитров, Станислав Иванов, Мариела Инкова, Деян Рабовянов, Ивайло Кънев. В хода на работата ни консултираха също колегитеУве Фидлер от Берлин и Йожеф Сентпетери от Будапеща. На всички изказваме приятелската си благодарност.

Станислав Станилов
Станимир Стойчев
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^