Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиБългарска литература, Литература, Поезия
Езикбългарски
Брой страници92

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Средна Европа. Будапеща. Началото на ХХІ век. Кафенетата Жербо, Централ, Морик, Моцарт… Книгата е писана по менютата на тези кафенета. Кафето и коктейлите от кафе, които предлагат там, крият някакъв друг поглед, през който светът изглежда аристократично лек и възвишено вкусен. Изискан, но и достъпен. Това предлагат големите черни очи на порцелановите чаши, в които свети неочакваната поетика на кафето. Оттам, от кафето се разклоняват пътищата към Виена, Париж, Венеция, Африка, Латинска Америка и нататък…
Всяка от кафепоемите е създадена във време, достатъчно за изпиването на едно кафе, като буквално се следват богатите менюта на четирите будапещенски кафенета – Централ, Морик, Жербо, Моцарт.
Така възникват текстовете – колкото стихотворения, толкова и рецепти. Отпивате от стиховете и рецитирате рецептите – може би е точно такава кафепоетиката на едно изящно всекидневие.
Указания за консумация:
1. Всяка кафепоема може да се приготви и без кофеин.
2. Съставките на всяка кафепоема в текста на книгата са означени с курсив.
Една книга за изтънчения европейски вкус и културата на кафето.

***
Пламен Дойнов строи своите кратки стихотворения върху менютата на централните будапещенски кафенета, използва конкретиката на рецептите. Но каква способност да бъдат оживявани детайлите на повтарящите се в разнообразни съчетания съставки, каква поетика на черно-кафявата смес, на сметаните, ликьорите и сиропите! Кафето от тези средища на буржоазността е достолепната основа за разгръщането не само на традиционен градски бит, но и спомен за исторически присътвия, за цивилизационни инвазии, за имперски разгръщания в огромни пространства.
Будапещенските есеистично-поетическ
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^