Калъпи и матрици от българското средновековие (ISBN: 9786190003373)

Калъпи и матрици от българското средновековие (ISBN: 9786190003373)

от 19,80 лв 4 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиЧуждоезична, История, Изкуства
Езикбългарски
Брой страници310
Тегло750

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Д-р Стела Дончева е родена на 17.05. 1972 г. в гр. Шумен. Завършва средно образование в Техникум по строителство и архитектура. През 1996 г. се дипломира в Историческия факултет на ШУ Епископ Константин Преславски, а през 2000 г. защитава докторат на тема Принципи и интерпретация на плановата и обемна композиция на кръстокуполните църкви в Преслав. По време на едногодишната й работа като учител по история завършва магистратура по Теология. През 2002 г. след конкурс постъпва на работа в Историческия музей в Шумен като научен сътрудник и завеждащ отдел Средновековна археология.

Редовно участва в археологическите кампании, като интересите й са съсредоточени главно в проучванията на столицата Преслав и нейната околност. През последните няколко години проучва първите центрове за художествен метал в Средновековна България – при Новосел и Златар, Шуменско.

Автор е на голям брой научни статии и съобщения в наши и чужди издания, сред които са и монографиите: Базиликите в Първото българско царство. Архитектурен облик. Шумен, 2003, Медалиони от Средновековна България. Фабер, 2007, "Кръстокуполните църкви в Първото българско царство". Фабер, 2008.

---------------
Настоящата книга има за цел да представи един рядък тип паметници на българското средновековно ювелирно изкуство, каквито са калъпите и матриците - основата на производството на изделията от метал по това време. Намирането на подобен инструментариум на територията на България, доказва наличието на една много добре развита практика, осъществявана от професионално подготвени майстори, овладели до съвършенство всички страни на ювелирния занаят.

Изложението е представено в няколко раздела, подредени в хронологичен порядък, наложен от самите паметници. Важна част от цялата работа представлява каталога на паметниците. В него са упоменати основните характеристики на всеки един предмет, както и някои сходни примери. Изображенията са представени чрез фотоси и графичен изглед /възстановка/ на тези, които не са добре запазени и от които липсват важни детайли.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^