Кан Пресиян и славянката (2014)

Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиБългарска литература, Роман
Езикбългарски
Брой страници150

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Българистът от Германия д-р Михаил Маргаритов, а след това и неговият приятел и съратник в България арх. Слави Дончев / човек, проучвал дълги години историята като съветник на Людмила Живкова/ още през 1990 год. ми насочиха вниманието към следния факт. В Константинопол по времето, когато е пребивавал Константин Кирил Философ в Императорския дворец е живяла като заложница / пленница/ сестрата на Княз Борис Първи-Покръстителя. Когато споделих този факт с пророчицата леля Ванга, това не я учуди. Даже ме попита откъде зная този факт и ми поръча да доведа при нея д-р Маргаритов от Германия. Проследявайки събитията, естествено, стигнах до извода /поне за себе си/, след като Кан Пресиян е баща на Княз Борис Първи, значи е баща и на тази сестра на Борис. Според д-р Маргаритов фактът е пряко свързан със създаването на на славяно-българската азбука от св. св. Кирил и Методий. Възможно е Княз Борис Първи да е поръчал написването на азбуката чрез сестра си - убудена вече християнка.
Всичко това породи интереса у мен, за да се опитам да "надникна" възможно най-правдоподобно в живота и делото на този изключително важен за историята ни Кан /наричан още "Хан"/ Пресиян. Безспорен факт е също така, че той е създателят на славянския съюз и с мъдраст и държавнически усет е способствал за процъфтяването на българското канство. След като се запознах с много исторически подробности и изследвания на видни български учени, си позволих да пресъздам образа на красиватаславянка Дария, втора съпруга на кан Пресиян. Редица случки и събития в хода на романа ми са плод на моето творческо въображение, но логическите изводи сочат в посоката на точната история. Няма исторически факт, който да не е предхождан от други случили се в човешкия живот явления, които са довели до главното решение.
Желанието ми е великият кан Пресиян, бащата на Княз борис Първи и на заложничката Мария - негова сестра, да заеме своето достойно място на само в българската история, но и в историята на славянството.
Безспорен факт е, че останалият в историческа сянка хан Пресиян е белязал своето управление и с още едно значимо дело: Тойе създателят на славянския съюз - дело, което дава обилните си плодове в бъдещите столетия.
Може би точно затова му повлиява и любовта му със славянката Дария, станала негова втора съпруга и майка на въпросната сестра на княз Борис Първи.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^