Кюрдски народни легенди и приказки (2005)

Кюрдски народни легенди и приказки (2005)

Кюрдски народни легенди и приказки (2005)

от 8,00 лв 2 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиДетски, Приказки
Езикбългарски
Брой страници192

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Кюрдският народ е един от най-древните народи на земята. Неговата родина - Кюрдистан - е разположена в западните части на Азия, в района на Средния изток. След Първата световна война тя продължава да е разделена между четирите съседни държави -Ирак, Сирия, Турция и Иран. Населението й наброява около 24 млн. души.
Кюрдският народ има свой майчин език - кюрдски - един от най-старите, принадлежащ към иранските, и се отнася към голямото семейство на индоевропейските езици. Богато е културното и литературното наследство на кюрдите и особено интересен и разнообразен е техният фолклор. В историята на кюрдската култура и литература са известни много имена: Али Харири (р. 1009 г. ), Молла Джазири, Факи Тирани (р. 1302 г. ), големият философ и поет Ахмед Хани (1650-1706). Популярна е епическата поема на Ахмед Хани, озаглавена "Мам и Зин", смятана за кюрдската "Илиада". Тя разказва историята и трагедията на една любов между принцеса Зин, сестра на владетеля на Ботан (район в днешен Турски Кюрдистан), и Мам - син на един от ратаите на владетеля. Руският ориенталист академик Урбили пише: "Задачата му (на Ахмед Хани) е била извънредно трудна. Той е син на един народ, който не притежава своя държавност, поради което е бил забравен от историята, но допринесе много за културата на Ориента. "
От съвременните автори блестят имената на Хаджи Кадър Кои, смятан за патриарха на кюрдската патриотична поезия от XIX век, Горан - член на Съвета на световния мир, Ибрахим Ахмед, известен и като политическа личност, Пирамерд, Бекас, Джагър Хуен и др.
Кюрдският фолклор е богат с много поеми легенди, разкази за живота, борбата, традициите, обичаите на кюрдите, красотата на природата и планините, която всеки кюрд с чувство на гордост споменава.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^