Кльощавият (ISBN: 9789545272745)

Кльощавият (ISBN: 9789545272745)
Описание
Дашиъл Хамет е роден през 1894 г. в Мериленд. На 14-годишна възраст прекъсва образованието си и започва да работи като момче за всичко, но през 1915 г. вече е частен детектив в знаменитата агенция "Пинкертън". По време на Първата световна война се разболява от туберкулоза и по-късно напуска агенцията. Затова пък започва да пише.
Първият му разказ е отпечатан през 1923 г. и до 1934 г. Семюъл Хамет, вече взел фамилното име на майчиния си род (De Chiell) за свой псевдоним, публикува повече от шейсет разказа и пет образцови криминални романи, заради които е признат за "баща на черния роман". Негови творби са филмирани с голям успех в Холивуд. След Втората световна война Хамет се свързва с левите политически партии и в един период книгите му са иззети от библиотеките, а през 1951 г. той самият е осъден на шест месеца затвор. До 1956 г. Хамет преподава писане в колеж по социални науки, но сам не успява да напише нищо след романа "Кльощавият", публикуван през 1934 година.
Макар че има огромни приходи и би могъл да бъде милионер, той преживява последните години от живота си в пълна мизерия, поддържан от приятели. Разяждан от алкохола и от туберкулозата, Дашиъл Хамет умира през 1961 г. в Ню Йорк.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^