Клъстърен подход за повишаване на конкурентоспособността (2007)

Клъстърен подход за повишаване на конкурентоспособността (2007)

Клъстърен подход за повишаване на конкурентоспособността (2007)

от 10,80 лв 3 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиБизнес, Бизнес, Психология
Езикбългарски
Брой страници248

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

В резултат на променящата се природа на конкурентната борба, в
условията на интензивен научно-технически прогрес и засилваща се глобализация, нараства актуалността на проблемите на конкурентоспособност та. Увеличи се и интересът към теоретичното осветляване на различни нейни аспекти. Активизира се търсенето на нови управленски подходи за повишаването й. В резултат на това, сред стопанските ръководители нараства интересът и към клъстърния подход, фокусиран върху повишаването на конкурентоспособност та чрез развитието на индустриални клъстъри.
В основата на клъстърния подход е разбирането, че клъстърите ускоряват развитието на участващите в тях предприятия, формирайки благоприятни външни условия за това. Те оказват положително влияние и върху вътрешните за предприятията фактори, от които зависят стопанските им резултати. По този начин подпомагат предприятията да формират устойчиви конкурентни предимства и ги правят конкурентоспособни не само на вътрешния, но и на международните пазари. Освен това, индустриалните клъстъри осигуряват синергичен ефект, т. е. постигат по-високи резултати от сумата от резултатите на съставящите ги предприятия. Така те влияят благоприятно и върху конкурентоспособност та на регионите и на страната и стават движеща сила за тяхното цялостно развитие.
Клъстърният подход се основава и на разбирането, че в основата на конкурентоспособност та на предприятията са местните условия. Клъстърите са географски локализирани вериги от предприятия, които черпят своя потенциал от близостта помежду си и от ресурсите на географската област, в която са разположени. Наличието на необходимите местни условия за бизнес, разположените в близост специализирани доставчици, предприятия за услуги, образователни и други организации, наличието на традиции и специализирана работна ръка водят не само до намаляване на редица производствени и търговски разходи, но и до координиране на усилията, сътрудничество и до "здравословна" конкуренция. На тази основа се засилва потребността от иновации и непрекъснато обновяване, ускорява се обмена на знания и опит. Крайният резултат е повишаването на конкурентоспособност та на предприятията.
Веднъж възникнали, болшинството клъстъри се развиват и растат. С това нараства тяхното благотворно влияние върху развитието на предприятията, отделните региони и на страната. Ето защо от повишаването на конкурентоспособност та им са заинтересовани както участващите в тях предприятия, така и местните и държавните ръководства.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^