Компютърните технологии и българският език (2007)

Компютърните технологии и българският език (2007)

Компютърните технологии и българският език (2007)

от 11,69 лв 4 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиЧуждоезична, Информатика, Интернет, Литература
Езикбългарски
Брой страници266

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Книгата „Компютърните технологии и българският език е посветена на социалните говори на хората, за които компютърът и интернет са начин на живот: компютърджиите, геймърите и чатърите, а също така на жанровете в киберпространството - електронна статия, форум и чат. Проследява се еволюцията на полето на специалния език и неговите пластове: компютърна терминология, професионална лексика и жаргон. Изведени са белезите на промяната, типични за всички компютърно базирани групи, както и езиковите тенденции, които те очертават. Освен изводите, интерес специално за младите лингвисти са приложените собствени методически процедури и инструменти за обработка на електронни корпуси от текстови данни, които позволяват статистически доказани заключения.

Трудът представя напълно неизучена страна от съвременната българска езикова ситуация.
Чл. -кор, проф. д. ф. н. Емилия Пернишка

Това е първото по рода си цялостно, системно и задълбочено изследване на една от най-динамичните форми на съвременния български език.
Доц. д-р Йовка Тишева

Работата е изключително ценна, защото обхваща всички страни на компютърното общуване, които авторката познава до подробности. Убеден съм, че към книгата ще посягат много хора и извън общността на езиковедите, за да се ориентират как се употребява в речта компютърният език.
Чл. -кор, проф. д. ф. н. Михаил Виденов

Д-р Людмила Кирова преподава български език като чужд в Департамента за езиково обучение на СУ „Св. Кл. Охридски. Завършила е българска филология в СУ „Св. Кл. Охридски. Специализирала е „Реклама и връзки с обществеността. Предмет на изследванията й са измененията в българския език, настъпващи под влияние на информационните и комуникационните технологии чрез посредничеството на английския език. През 2002 работи с Моторола по проект за функция Т-9 на български език в мобилните телефони. Член е на Международното социолингвистическо дружество.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^