Комунистически диктат върху Българската православна църква (2013)

Комунистически диктат върху Българската православна църква (2013)

от 10,80 лв 2 оферти
Описание
Предложеният тук труд "Комунистически диктат над БПЦ" е част първа от един по голям проект за "Взаимоотношенията между Църква и Държава" в комунистическа България" (1944-1989).
Първата част от този обемист проект изготвихме още през 2005 г. Материалът за него почерпихме от АМВнР, фонд 10 - Дирекция на изповеданията, който събрахме при първото си влизане в този архив, в края на управлението на СДС, при външния министър Надежда Михайлова, преди идването на Соломон Паси в това министерство.
Влизането ни в архива с инж. Стоян Груйчев стана по ходатайството на свещеноик. Анатолий Балачев.
Материалът, който събрахме тогава, оформихме в тази първа част на нашия проект (1944-1960).
Нямахме убеденост, че при Соломон Паси ще можем да продължим нашата работа в АМВнР.
При външния министър Ивайло Калфин нещата се промениха и съвсем легално ние продължихме работата си по проекта.
Така се родиха четири последователни части в нашата работа. Третата ("Българската православна църква под комунистическа власт 1944-1989") и четвъртата ("Чеда на социализма") публикувахме през 2012.
Сега публикуваме част първа от проекта ("Комунистически диктат върху БПЦ 1944-1960" (Оперативно проучване на православното духовенство).
Предстои да излезе от печат и втората част от нашия проект ("Оперативни действия на комунистическата власт срещу служителите на БПЦ"), ако осигурим финансиране на 1000 страници компютърен набор.
Нарушихме хронологията при издаването на отделните части на нашия проект поради финансови затруднения. Нямахме убеденост, че ще можем да ги издадем всичките. Затова започнахме с част трета, която сравнително обема материала на изследването. След това се яви и четвъртата част.
Сега следва публикацията на първата част, от която частично публикувахме, без бележките под черта, във "Вестникът" на Цоня Събчева за 2005-2007 г.
Проф. д-р Иван Денев
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^