Кратка история на социалистическа България: успехи и провали (2013)

Кратка история на социалистическа България: успехи и провали (2013)

от 13,60 лв 6 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиИстория, Енциклопедия, Политика
Езикбългарски
Брой страници328
Тегло383

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Авторът е роден през 1951 г. в София. Магистър по национална сигурност (1976 г. ), философия (1981 г. ) и журналистика (1986 г. ). Кандидат на историческите науки (1996 г. ). Доктор на икономическите науки (2007 г. ). Професор, ръководител на магистърска програма „Национална сигурност: духовност и лидерство в Университета по библиотекознание и информационни технологии в София. Директор на Институтa по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов. Създател на първия частен античен музей „Аретè.
Автор на повече от двадесет монографии и учебници по история, политика и културно наследство и на стотици есета, статии и интервюта в печатните и електронните медии.

От 1972 до 1990 г. е бил офицер в МВР. Последният началник на Шести отдел в VІ управление на Държавна сигурност.

Съучредител и координатор на т. н. Генералско движение в БСП (1998-2001 г. ) издател на в. „Дума и главен редактор на в. „Земя.

Други заглавия от автора по същата тема:
- Заговорите срещу Тодор Живков, ИК „Петекс, 1992.
- Политическото противопоставяне в България 1956-1989, ИК „Арес Прес, 1994.
- Единението. Романтизмът на революцията и прагматизмът на еволюцията. Изд. „Български писател 1998.
- Левият вестник. ИК „Земя, 2000.
- Български образи. Изд. „Захарий Стоянов 2001.
- Българската енергия. УИ „Св. Кл. Охридски 2004.
- Първата българска република. УИ „Св. Кл. Охридски. 2005.

Съставителство:
- Делото Живков. ИК „Арес Прес, 1994.
- От Девети до Десети. УИ „Св. Кл. Охридски, 2004.
- Социалните идеи в България: От Димитър Благоев до Петър Дертлиев. тт. І – ХV. УИ „Св. Кл. Охридски, 2001-2007.

Предлаганият труд е не само историческо съчинение по замисъла, вложен в него. Авторът е позната фигура на българското общество през последните две десетилетия със своята издателска и публицистична дейност, но той е и активен участник в изграждането на социализма през последните две десетилетия преди да слезе от историческата сцена. Затова целта му е да изложи фактите, такива каквито са отразени в официалните документи и статистически справочници от периода 1944-1989 г. Както и личните си оценки, като участник в част от описаните събития, но без идеологически обременени тези и носталгични настроения към „доброто старо време.

Изследването е опит за надпартийно послание към сегашни и бъдещи читатели, което да им припомня създаденото и неосъщественото от техните предшественици като част от историята на българската държава. , но съпоставимо с тогавашното развитие на Европа и света.

Книгата ще бъде полезна на бъдещите изследователи на българската история през ХХ век – с нейните постижения и социални екстри, но и със заблудите, провалите и пропуснатите възможности пред държавата и обществото.
Както всяко съчинение, и това само предизвиква критиците си. В случая най-важният критерий са младите хора, които са разбрали, че няма по-важно и полезно от Истината.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^