Кризата на нашето време (ISBN: 9789545272424)

Кризата на нашето време (ISBN: 9789545272424)

Кризата на нашето време (ISBN: 9789545272424)

от 10,80 лв 2 оферти
Описание
Ключови думиПолитика, Социология
Езикбългарски
Брой страници280

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Питирим Александрович Сорокин е руски и американски социолог, роден в Русия. В годините на Първата руска революция (1905-1906) взема участие на страната на есерите и прекарва повече от три месеца в царски затвор.
Утвърждаването му като социолог става в Санкт Петербург, където учи в Санктпетербургския университет. Като студент в трети курс публикува своята първа книга \"Престъпление и наказание. Подвиг и награда\" (1913 г. ). Своите възгледи от този период самият Сорокин определя по-късно като \"разновидност на емпиричния неопозитивизъм\".
 През 1917 г. участва в революцията отново на страната на есерите. След октомври 1917 г. застава в опозиция на болшевиките, арестуван е два пъти и едва не е разстрелян. В края на 1918 г. прекратява активната си политическа дейност, възстановен е като преподавател в Юридическия факултет на Петроградския университет и започва да чете курс лекции \"Наказателна социология\". През 1917 г. , след Февруарската революция, социологията в Русия придобива характер на официално призната дисциплина. Питирим Сорокин е ръководител на междуфакултетна катедра, а след това и на Секцията по социология на Петроградския университет в периода 1919-1922 г. През септември 1922 г. Сорокин заедно с други учени, които не приемат марксистката идеология и болшевишката политика, е изгонен от Съветска Русия.
В края на 1923 г. е поканен да чете лекции в САЩ, в университетите в Илинойс и Уисконсин, по-късно става щатен преподавател в университета в Минесота. През 1930 г. се премества в Харвардския университет, а през 1931 г. създава и оглавява катедра по социология в същия университет. През 1955 г. Сорокин се пенсионира, но остава директор на Харвардския изследователски център по съзидателен алтруизъм. Едва когато навършва 70 години, той напуска всички заемани от него длъжности в Харвард.
Питирим Сорокин работи активно до края на живота си. Публикува повече от 30 книги. Ползва се с огромно влияние сред социолозите още приживе. Но след смъртта си се оказва позабравен както в родината, така и на Запад. Изключение правят само неговите идеи в сферата на социалната мобилност. Интересът към неговите изследвания се възобновява от началото на 1990 г. В Русия се появяват редица негови книги, както и изследвания, посветени на живота и творчество му. На български език Питирим Сорокин се издава за първи път.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^